Bu arada, İngiltere başta olmak üzere bazı Batılı ülkeler, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar çerçevesinde bu sistemin Moskova'ya kapatılması için SWIFT üzerinde bir dizi baskı oluşturmaya devam ediyor.
Rusya'da 1997'den itibaren bankacılık yapan ve ülkenin en büyük Türk iştiraklı bankası olan Credit Europe Bank Genel Müdürü Haluk Behçet Aydınoğlu, Sputnik'e verdiği demeçte, Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması yönündeki çabaları, ekonomideki süreçleri yakından takip etmeyen popülist politikacıların açıklamaları olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi.
Bununla birlikte SWIFT’in yasaklanması serbest ticaret prensiplerinin, Dünya Ticaret Örgütünün kurallarının hepsinin apaçık ihlali demektir. Bunu Rusya mahkemede de rahatça kazanır.
Bence bu tür açıklamalar, olayları, ekonomi ve bankacılığın içini anlamayan politikacıların arkası boş tehditleridir. Rus bankacılık piyasasını tümüyle izole etmek gibi bir karar çıkartırlarsa, yani Ukrayna’daki sürecin başarılı sayılabilecek bir şekilde gidiyor olmasına rağmen böyle bir karar alırlarsa, bu durumda Rus bankacılık sistemi etkilenir. Ama bu arada Avrupa da çöker. Avrupa, Rusya’ya para akışı olmazsa, Rusya’ya doğal gaz parasını nasıl ödeyecek? Rusya o zaman doğal gaz parasını ödemeyen bir Avrupa’ya doğal gaz satacak mı? Rus şirketlerin Avrupa bankalarına borçları var, onları nasıl ödeyecekler? Hatta Avrupalı bankalar, mahkemeye bile gideyemeyecekler. Çünkü mahkeme der ki ‘tabii alamıyorsun, çünkü senin hükümetin yollama yolunu kesti’. Bunlar çok düşünmeden yapılmış açıklamalar. Bence bunlar, politikacıların oy almak için yaptığı içi boş açıklamalardır.
Rusya, SWIFT sistemi kullanıcısı banka sayısı açısından ABD’den sonra ikinci sırada yer alıyor. İngiltere, Ağustos 2014’de Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik ek yaptırım olarak SWIFT sisteminden çıkarılmasını önermiş, Avrupa Birliği ülkeleri bu öneriye destek vermemişti.
Batı ülkeleri tarafından SWİFT gibi özel kuruluşlar üzerindeki baskılar diğer ülkeleri, yeni sistemlerin kurulmasına itiyor. Nitekim Rusya Merkez Bankası, Aralık 2014’te finansal bilgilerin SWIFT şeklinde aktarılmasını öngören, yurt içi operasyonlarda kullanılmak üzere yeni bir hizmeti Rusya bankacılık sektörüne sunduğunu açıklamıştı.
Yeni bir para transfer sistemi müjdesi de Çin’den geldi. CIPS adını taşıyan yeni sistem, test aşamasında 20 banka arasında kullanılıyor. Yeni sistemin uluslararası piyasalara açılması, 2015 yılının sonbaharından itibaren bekleniyor.