Dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i Şubat 2014'te anayasaya aykırı biçimde görevden alan Kiev parlamentosunu meşru görmeyen Kırım'da, bölgenin yeniden Rusya'ya bağlanması ya da daha geniş özerklikle Ukrayna'ya bağlı kalması konusunda bir referandum yapıldı. 16 Mart referandumunda Kırımlıların yüzde 96'sı Rusya'yla birleşmeyi seçti.
Kiev'deki milliyetçi eğilimlerin çoğunlukta olduğu yeni parlamento, Ukraynacayı her alanda tek resmi dil ilan etmişti. Bu gelişmeyle birlikte Ukrayna'nın doğu bölgeleri gibi Kırım'da da hareketlenmeler kendini gösterdi. Rusların çoğunlukta olduğu Kırım'da, binlerce insan sokağa döküldü, göstericiler kamu binalarına Rus bayrağı çekti.
Kırım, 1954 yılında Rusya'dan Sovyetler Birliği çatısı altındaki Ukrayna yönetimine devredilmişti. Kırım'ın 16 Mart'ta yapılan referandum sonucunda Rusya'ya bağlanması Moskova için, Kırımlı etnik Rusları korumak için atılmış bir adım ve bir yeniden birleşmeydi.
Öte yandan referandum sonuçlarını tanımayan Batılı ülkeler ise Kırım'ın Rusya'yla birleşmesini 'ilhak' olarak tanımlıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Mart sonrası yaptığı bir konuşmada, referandumun demokrasi ve uluslararası kanunlara bütünüyle uygun biçimde düzenlendiğini belirtmişti.