Beyaz Saray temsilcileri, ABD Başkan Barack Obama’nın IŞİD’e karşı mücadele planına destek verme konusunda Senato üyelerini ikna etmeye çalıştılar. Ama Senato üyeleri bu girişime sıcak bakmıyor.
New York Times gazetesinin haberine göre Demokrat Parti temsilcileri, Kongre’nin Obama’nın talebini onaylamasının, “ABD’nin sonu olmayan dış çatışmaya sürüklenmesine yol açacağı” görüşünde. Cumhuriyetçiler ise bu talebin, Amerikan Silahlı Kuvvetleri’nin potansiyelini tam kapasitede kullanmaya izin vermediğini savunuyor.
Rusya Din ve Siyaset Enstitüsü Başkanı Aleksandr İgnatenko, “Amerikalılar, şimdi şaşkınlık içindeler. Obama, IŞİD'i mağlup ederek tarihe geçmek istiyor ancak kesinlikle başaramayacak. ABD ve müttefikleri, bombardımanlar yoluyla örgüte karşı mücadele etmeye başladı ve ciddi sorunlarla karşılaştı.” yorumunda bulundu.
IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun neredeyse var olmadığını ifade eden uzman, “ABD müttefiklerinin bir kısmı, kendi çıkarlarını güdüyor. Aralarında, IŞİD’i kuran ülkeler de var, örneğin Katar. Bazı ülkeler ise bu çatışmadan ya askeri ve siyasi, ya da ekonomik çıkar elde ediyor, örneğin Türkiye. Çünkü IŞİD, Kürtlere karşı mücadele ediyor. Bazı müttefikler, kendi topraklarında IŞİD sorununu yaşıyor. Örneğin Mısır, Sina Yarımadası’nda İslamcılar ile mücadele etmek zorunda. IŞİD ayrıca Libya yönünden de Mısır’ı tehdit ediyor.” dedi.
Amerikalıların, IŞİD’in Sünni olduğunu, yani mücadele için Irak ve İran Şiilerini yönlendirmek gerektiğini düşünerek hata yaptığı görüşünü dile getiren İgnatenko, Amerikalıların, Irak işgali öncesinde, 2000’li yılların başında, Tahran gizli servisler ile yakın işbirliği içinde İran toprakların Şii gruplarını eğittiğini ileri sürdü. Uzman, “Amerikalılar ve İranlıların IŞİD’e karşı ortak mücadelesini, bir anlamda, 2003’te başlatılan Sünni karşıtı seferin yeni bir aşaması olarak görebiliriz. Elbette, koalisyona dahil olan Sünni monarşiler bundan rahatsız” değerlendirmesinde bulundu.
Bir diğer sorun, IŞİD’in Washington tarafından Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı birlikler olarak algılanması. Aslında IŞİD, Libya, Nijerya, Sina Yarımadası ve Mali’yi de içine alan bir yapı. Amerikalılar, IŞİD’e karşı Irak’ta mücadele yürütürken örgütün “şubeleri”, koalisyon üyelerinin askeri ve siyasi olanaklarının büyük bir kısmını üzerine çekiyor. Örneğin Fransa, Mali’deki İslamcılar ile mücadele etmek zorunda. Uzman, bu nedenle, Pentagon’un IŞİD’e karşı etkili mücadele için üç yıllık sürenin yetersiz olduğu yönündeki açıklamasının doğal olduğunun altını çizdi.