5. 86S (Çin)
86S serisi, AK’nin lisanslı türevi olan 56 serisinin yakaladığı başarı karşısında geri planda kaldı ve geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı başaramadı. Yalnızca özel müşterilere satılan tüfek bir nevi ‘Frankeştayn’: İşleyiş mekanizması AK’ye benziyor, ama taşıma sapı Fransız FAMAS’tan, öndeki tutacak yeri ise Avusturyalı Steyr AUG’dan alınma.
4. Md.86 (Romanya)
Yurt dışında AIMS-74 olarak bilinen Md.86’de, Doğu Bloku’nun Kalaşnikof sayesinde tanıdığı 5.45 mm’lik kalibre kullanılıyor ki bu da onu diğer kopyalardan farklı bir yere koyuyor. Bu da Md.86’nın çok yakın bir türevi olan AKS-74’ten 907 gram daha ağır olmasını açıklıyor.
3. Kbk wz. 1988 Tantal (Polonya)
AK-74’ün Polonya’da üretilen bu türevinin orijinalinden daha modern ve hafif olması planlanmıştı. Ancak çok karmaşık olan ateşleme mekanizması, güvenilirlik sorunlarını da beraberinde getirdi. Nitekim silah uzmanı Igor Zençuk, Rus kanalı Zvezda’ya şunları söylemişti:
1990-1994 arasında bu tüfekten 25 bin tane yapıldı. Zaten üretim de durduruldu. Bildiğim kadarıyla bu 25 bin silah şu anda Ortadoğu’da dolaşıyor.”
2. Tabuk (Irak)
Tabuk aslında Yugoslavya döneminde Zastava M70 diye bilinen AKM Kalaşnikof türevine benziyor. Bu tüfeğin en ilginç özelliği ise 1980’lerdeki İran- Irak Savaşı esnasındaki kısa menzilli keskin nişancı tüfeği ihtiyacı karşısında yapılmış olması. Bu arada Tabuk’la ilgili şöyle bir hikaye de var: Körfez Savaşı’nda ABD askerleri kendi M16’larını bırakıp Irak askerlerinin AK’lerini toplamıştı. İşte o AK’ler aslında Tabuk’tu.
1. PA Md.65 (Romanya)
PA Md. 65’in tuhaf görünümü ancak yenilik yaratma çabasının bir sonucu olarak görülebilir. Zençuk’a göre, Romanya 1965’ten bu yana AK üzerinde deyim yerindeyse ‘deney’ yapıyor. Bu kısa namlulu ve gereksiz taşıma sapları taşıyan PA Md.65 Romanya’daki eski AK kopyalarını özletiyor.