"Uzayda silah yarışının engellenmesi" başlıklı oturumda konuşan Rusya heyeti üyeleri, atmosfer dışında dünya yörüngesine yerleştirilebilecek bir silahla, dünyanın herhangi bir ülkesinin bir anda hedef alınabileceğini belirterek, bunun uluslararası istikrar açısından yıkım anlamına geleceğini vurguladı.
Silahsızlanma Konferansı, bu alanda uluslararası müzakere forumu olma işlevi taşıyor.
"ZAMAN KAYBETMEMELİYİZ"
Bilimsel ve teknolojik gelişmeler dikkate alındığında, dış uzayın silahlandırılmasının giderek mümkün hale geldiğini vurgulayan Rus heyeti, bu gelişmenin önlenmesi amacıyla Rusya ve Çin'in geçen yıl gündeme getirdiği antlaşma taslağının önemine dikkati çekti.
Taslağın varolan haliyle tüm gereksinimleri tam olarak kapsamadığına işaret eden heyet, taslağın birlikte yapılacak bir çalışmayla geliştirilebilecek sağlam bir çerçeve belirlediğini ifade etti. Rusya tarafı, uzayda silahlanmanın önlenmesi konusunda zaman kaybedilmemesinin önemini de vurguladı.
Rusya ayrıca, tüm ülkelerin "uzaya silah yerleştirecek ilk ülke olmama" yönünde bir tavır belirlemeleri için uluslararası alanda girişimlerde bulunulmasının önemine dikkati çekti.
RUSYA DIŞ POLİTİKASININ ÖNCELİKLİ KONUSU
Dünya yörüngesine silah yerleştirilmesinin önlenmesi konusu, Rusya dış politikasının önceliklerinden biri. Rusya bu çerçevede daha önce de bir dizi girişimde bulunmuştu. Bunlardan biri, BM Genel Kurulu'na sunduğu, "Dış Uzaya İlk Silahın Yerleştirilmemesi Karar Tasarısı" oldu. Tasarı, uzayın silahlandırılmasının önlenmesi hedefine yönelik olarak yapılabilecek girişimleri, atılabilecek adımları içeriyor.
Rusya ve Çin'in bu alanda yaptıkları ortak girişimlerin geçmişi 2008'e kadar gidiyor. İki ülke Haziran 2014'te de, uzaya silah yerleştirilmesinin yasaklanmasını amaçlayan antlaşma taslağını Silahsızlanma Konferansı'na sundu.
NÜKLEER VE KONVANSİYONEL TÜM SİLAHLARI KAPSIYOR
Uzaydaki faaliyetler, uzay hukuku çerçevesindeki düzenlemelerin kapsamında yer alıyor; ayrıca nükleer silahsızlanma antlaşmaları ve nükleer denemelerin yasaklanması kapsamındaki antlaşmalar da bu alanla doğrudan ilgili.
Buna karşın uzay hukuku çerçevesindeki tüm bu hukuki çerçeve ve düzenlemeler, uzaya yerleştirilebilecek olan "tüm tipteki silahları" kapsamıyor. Rusya'nın girişimleri, uzaya nükleer ve konvansiyonel hiçbir tür silahın yerleştirilmemesini amaçlıyor.