Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusal güvenlikle ilgili riskleri ve siyasi tehditleri ortadan kaldırmak için Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin güçlenmeye devam edeceğini kaydetti.
Rusya’nın 2014 sonlarında kabul ettiği askeri doktrin, savunma niteliğini taşıyor. Silahlı Kuvvetleri’nin amacı, dışarıdan potansiyel tehditlere karşı güvenilir korumayı sağlamak. Ancak ülkenin silahlanma yarışına girmeyeceğini kaydeden Vladimir Putin şöyle konuştu:
“Maliyetli bir silahlanma yarışına girme niyetinde değiliz. Rusya kimseyi tehdit etmiyor ve tüm anlaşmazlıkları müzakere masasında çözmeye çalışıyor. Gelecekte de böyle yapmaya devam edecek, bu politikaya bağlı kalacağız. Öte yandan, diğer ülkelerin nasıl açık şekilde jeopolitik iddialarını dile getirdiğini, açık şekilde bağımsız devletlerin iç işlerine karıştığını ve bu arada cephaneliklerini genişlettiğini ve iyileştirdiğini görüyoruz. Bu koşullarda, Rusya’nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve ulusal çıkarları için önlemler almak zorundayız.”
ASKERİ BÜTÇE
NATO ülkelerinin toplam askeri harcamaları 2013’te 1 trilyon doları bulmuştu. Bunun 600 milyar dolarlık kısmı, ABD’ye ait. Rusya, bütçenin diğer kalemlerine zarar vermeden aynı miktarda parayı silahlanma için ayıramaz. Ülkenin halen 68 milyar dolar olan askeri bütçesinin 2016’da 98 milyar dolara çıkarılması planlanıyor.
Rusya’nın, stratejik silahlara ve öncelikle yüksek teknolojiler alanında olmak üzere umut vaat eden tasarımlara odaklanacağını belirten askeri uzman Viktor Litovkin, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Rusya’nın silah harcamaları, bugün Rusya’ya uluslararası arenada ve hatta iç siyasette davranış normlarını dikte etmeye çalışan ABD’nin harcamalarıyla kesinlikle kıyaslanamaz. Bu diktenin fazla müdahaleci olmaması için Rusya’nın kendi çıkarlarını silah yoluyla dahil koruması gerekiyor. Silahlanma yarışına girmiyoruz, ABD’ye yetişmeye çalışmıyoruz. Rusya yönetiminin görevi, potansiyel saldırgana barışçıl planlarımızı ihlal etmeye izin vermeyecek yeterince silaha sahip olmak, ihtiyaç duyduğu miktarda silaha sahip olmak.”
STRATEJİK NÜKLEER GÜÇ
Rusya’nın ciddi caydırıcı argümana, nükleer silaha sahip olduğunu anlamak önemli. Ancak Rusya’nın üstünlüğünün tartışılamaz olduğu, bu alanda bile niceliksel değil niteliksel potansiyelin artırılması gerektiğini ifade eden Siyasi ve Askeri Analiz Enstitüsü Müdürü Aleksandr Şaravin’in yorumu şöyle:
“Savunmanın küçük ama kilit alanlarında pariteye sahip olmak yeterli. Örneğin, stratejik nükleer güç alanında. Bugün buna sahibiz. Stratejik silahlar alanındaki uluslararası anlaşmalar bunun kanıtıdır. Bu, muhtemelen, ülkemizin en önemli istikrar ve güvenlik garantisidir.”
Vladimir Putin, Valday Uluslararası Tartışma Kulübü’nün son toplantısında, ayının hiçbir yere taşınma niyeti olmadığını, ancak ormanını da kimseye vermeyeceğini söylemişti.