AVRUPA'NIN ZAYIF NOKTALARI GÜN IŞIĞINA ÇIKTI
Juncker'in önerisi üzerinde medya üzerinden tartışma yürütülürken, bu önerinin arkasında yatan nedenlere ilişkin çok sayıda olasılık üzerinde de duruluyor.
Söz konusu zayıf noktalardan birinin de, "ABD'nin AB politikaları üzerinde çok etkin bir rol oynaması" olduğu anlaşıldı; bunun, Avrupa istikrarına yönelik bir tehdit oluşturduğu görüldü. Bu gerçek, algı olarak yaratılmaya çalışılan "saldırgan Rusya politikaları(!)" iddiasını geri plana itti.
BAĞIMSIZLIĞI SEMBOLİZE EDEN BİR ADIM OLABİLİR
Avrupa Komisyonu Başkanı'nın önerisiyle birlikte Brüksel ve Avrupa başkentleri belki de nihayet, "bağımsız davranma ve ABD'nin dayatma politikasından kurtulma isteğini" açık açık dile getirmiş oldu. Bu nedenle, Avrupa Ordusunun kurulması, bağımsızlığı sembolize eden bir adım olarak da değerlendirilebilir.
AB BİRLEŞİK ORDUSU İLKELERE GÖRE OLUŞTURULACAK?
Bu arada AB'nin birleşik bir orduya sahip olması projesinin siyasi öneri sınırlarını aşıp, gerçeğe dönüştürülmeye başlanması aşamasına getirilmesi durumunda bile, ortada çok büyük belirsizlikler olacak. Bunlardan biri ordunun finansmanı kimin sağlayacağı. Birleşik Avrupa Ordusu-NATO yapılanması-ulusal ordular arasındaki uyum nasıl sağlanacak? AB'nin birleşik ordu komutası hangi ilkelere göre oluşturulacak ve öncelikleri neler olacak?