Çözüm sürecinde atılacak adımların tartışılığı, 7 Haziran seçimlerine yönelik hazırlıkların devam ettiği Ankara, yoğun bir haftaya daha giriyor.
PARTİLERDE LİSTE HEYECANI
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 7 Haziran'da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için açıkladığı takvim 10 Mart'ta başlıyor. Buna göre, seçimlere katılacak siyasi partiler, aday listelerini 7 Nisan'da en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ya verecek. 24 Nisan'da da milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar ilan edilecek. Bu nedenle partilerdeki milletvekili aday belirleme çalışmaları hızlandı. AK Parti'de temayül yoklamalarına giren aday adayları ile mülakatlar yapılıyor. CHP'de ise aday adayları ön seçim heyecanı yaşıyor. MHP'de, aday adayları için başvurular 12 Mart Perşembe günü başlayacak. HDP'de ise yapılan başvurular değerlendiriliyor.
GÜL'ÜN ADAYLIĞI NE ANLAMA GELİYOR?
ÇÖZÜM SÜRECİ
ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA BAKANLAR KURULU
Ankara'da bugün gözler öncelikle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda olacak. Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nu ikinci kez başkanlık yapacak. İç ve dış gelişmelerin değerlendirileceği toplantıda, çözüm süreci, ekonomideki dalgalanma, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, paralel yapıyla mücadele gibi başlıkların ele alınması, bakanların görev alanlarına ilişkin bilgi vermesi bekleniyor. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da dolardaki yükselişi ve ekonomideki son duruma ilişkin Bakanlar Kurulu'na bilgi vereceği belirtiliyor. Kurul toplantısı öncesi dün de Davutoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş ve Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş'tan ayrı ayrı brifing aldı. Brifinglere Babacan da katıldı. Bu arada Erdoğan'ın da 'faiz' tartışması yaşadığı Merkez Bankası Başkanı Başçı ile görüşmesi de bekleniyor.
148 SAAT 55 DAKİKADA SADECE 46 MADDE GEÇTİ
Meclis'in ana gündemi ise 'İç Güvenlik Paketi'. Muhalefetin 'polis devleti kuruluyor' diyerek itiraz ettiği paketin görüşmelerinde 4. haftaya giriliyor. Paketin görüşmelerine 17 Şubat Salı günü başlandı. Muhalefet partisi CHP, MHP ve HDP'nin engellemeleri nedeniyle bugüne kadar yapılan 148 saat 55 dakikalık mesaide 132 maddelik paketin ancak 46 maddesi kabul edilebildi. Paketle ilgili en uzun görüşmeler 23 Şubat Pazartesi ve 4 Mart Çarşamba günü oldu. 23 Şubat'ta saat 14.00'te başlayan çalışmalar 18 saat 31 dakika sürerek sabah 08 31'de; 4 Mart'ta da yine saat 14.00'de başlayan görüşmeler 16 saat 42 dakika sürerek sabah 06.42'de sona erdi. Sık sık 'Angarya yasaktır' dövizlerinin açıldığı görüşmeler sert tartışma ve kavgalara da sahne oldu. Tekmeler, yumruklar havada uçuşurken, vekiller birlerine tokmakla saldırdı, birçok milletvekili çıkan arbedelerde yaralandı.
'MECLİS DİRENİŞİNDE' İLKLER YAŞANDI
PAKET DEĞİŞEBİLİR Mİ?
Bu hafta Meclis'te ayrıca HDP'nin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi hakkında biraz da Güvenlik Paketi'nin görüşmelerini engellemek acıyla verdiği gensoru önergeleri de görüşülecek.