Birkaç gün öncesinde de Dağıstan’da federal ordu askerleri ile militanlar arasında silahlı çatışma yaşandı. Kuvvet birimlerinin verilerine göre, 26 Şubat sabahı düzenlenen özel operasyonda 6 militan öldürüldü.
Güvenlik güçlerindeki kaynaklar, gençlerin yerel çetelere katılmak için dağlara ve ayrıca IŞİD’in organize ettiği operasyonlara katılmak için Suriye’ye gittiğini bildiriyor.
Söz konusu eğilim henüz kitlesel nitelik taşımıyor ancak cihadın ve gayrimüslimlerin öldürülmesinin propagandasını yapan radikal İslamcı grupların belirli etkinliği ortada. Genç aşırılık yanlılarının Suriye’ye yönelmesi, bir süreliğine olsa da Kuzey Kafkasya’da militan etkinliğini azaltmıştı. Ancak yönetim ve gizli servisler, yasadışı silahlı grup üyelerinin Rusya’ya döneceğinden ve ülkenin güneyindeki terör savaşının devam edeceğinden korkuyor.
IŞİD SAFLARINDAKİ RUSLAR
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov’un değerlendirmesine göre, halihazırda IŞİD saflarında en az 1.700 Rus vatandaşı bulunuyor.
Sadece Kabardino-Balkarya’dan Suriye’ye giden kişi sayısı, Aralık 2014 itibariyle 85-150 arasında. Çeçenistan güvenlik güçlerine göre onlarca Çeçen vatandaş da IŞİD saflarında faaliyet gösteriyor.
IŞİD’deki kaynaklar da örgüt saflarında Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinden gelen kişilerin olduğunu doğruluyor. Çeçen asıllı komutan Ebu Ömer Şişani’nin sözlerine göre, “Suriye’de, Beşar Esad’a karşı savaşarak ölen Kafkasyalıların sayısı 500’ü buluyor”.
IŞİD bayrağı altında savaşan Şişani’nin birliği, 700 ile 1000 kişi arasında, içinde yüzlercesi Kafkasya kökenli.
IŞİD’in Kuzey Cephe komutanı Tarhan Batiraşvili de örgüt içinde Kafkasyalıların yer aldığını ifade etmişti.
Rus basını, Rusya Yüksek Mahkemesi’nin kararına dayandırdığı haberinde, 20 Ocak 2015’te, Suriye’de IŞİD saflarında çatışan en az 58 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.
YouTube’da, 19 Aralık 2014’te, Dağıstan “Emiri” Ebu Muhammed’in konuşması yayınlandı. Ebu Muhammed, IŞİD liderine biat ettiğini açıkladı.
Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov’un doğduğu köyde ve başkent Grozni’de bile IŞİD sembolleri ortaya çıktı.
RESMİ ETKİNLİKLER DÜZENLENİYOR
Yönetim ve özel servisler, son zamanlarda önleyici çalışmaları organize ederek, söz konusu eğilimlere karşı koymaya başladı.
Çeçenistan Cumhuriyeti’nin lideri ve hükümetinin internet sitelerinde, 16 Şubat’tan bu yana dört kez, gençler arasında aşırılığa karşı mücadele sorunları ile ilgili resmi etkinliklerin düzenlendiği bildirildi.
Ramzan Kadirov, 25 Şubat’ta, “gençler arasında Vahhabi ideolojisinin” yayılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Cumhuriyette, terör örgütü IŞİD ve diğer radikal akımlara sempati duyan tek bir kişinin bile olmaması gerektiğini” kaydetti.
Rusya Askeri Üniversitesi Profesörü Albay Vladimir Popov, “Rusya’nın gücü sadece radikal İslam’ın Kuzey Kafkasya Müslümanları üzerindeki ideolojik etkinin kanallarını kesmeye değil, gençlerin IŞİD saflarına akışını durdurmaya da yeter” yorumunda bulundu.
Uzmanın görüşüne göre ilgili çalışma, devletin ve geleneksel Müslüman din adamlarının yerel halka sosyal yardımı ile desteklenmeli.