Batı Avrupalı üst düzey askerlerin, ‘Rus tehdidi’ konusundaki ısrarlı açıklamalarının nedeni anlaşılıyor: silahlanma, askeri bütçenin artırılması ve yeni üslerin açılması fikri… Ancak bu iddiaların sahipleri, Rusya’nın neden saldıracağını da anlatmıyor…
İngiliz The Guardian gazetesi, 21 Şubat Cumartesi sayısında, NATO Genel Komutanlığı Yardımcısı Sir Adrian Bradshaw’un, Londra’daki Kraliyet Savunma ve Güvenlik Çalışmaları Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, "Rus ordusunun olası saldırısına hazırlanmaya" çağırdı. General, “Rusya, Kırım işgali öncesinde gördüğümüz gibi, kısa sürede toplayabildiği çok sayıda birliklerin gelecekte sadece sindirme ve caydırma için değil, NATO topraklarını eline geçirme için kullanabileceğine inanabilir” dedi.
Generaller ve siyasetçiler, birbirleriyle yarışıyormuşçasına, Rusya’nın NATO ve diğer komşu ülkeler için taşıdığı tehlikeden bahsederken, önemli bir soruyu baypas geçiyorlar: Rusya neden komşu ülkelere saldırsın?
Rusya’da neredeyse herkes, Batı’nın veya Çin’in ya da başka bir ülkenin neden Rusya’ya saldıracağını anlatabilir. Nedeni, petrol ve doğalgazdan nikel, molibden, ekilebilir arazi ve tatlı suya kadar, Rusya’nın sahip olduğu çeşitli kaynaklar.
Bazı uzmanlar, haklı olarak, modern dünyada kaynakları fethetmenin değil, satın almanın daha elverişli olduğunu savunuyorlar. İşgalci yönetim için harcamalar, partizanlara karşı mücadele ve savaşın yıktıklarının onarımı, kaynaklar çok pahalı değilse, fethin maliyetini ekonomik olarak zararlı hale getiriyor. Üstelik Avrupa savaşma yeteneğini yitirdi: Fransa gibileri Birinci, Almanya gibileri ise İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra. Avrupalı askeri Rusya’ya karşı sefere çıkamaya ikna etmek oldukça zor olacak.
Bu nedenle, kaynaklarını eline geçirme amacıyla Rusya’ya karşı NATO operasyonu, önümüzdeki yıllar için öngörülmüyor.
İktidar değişikliği veya ülkeyi parçalama amacıyla yapılan saldırının ihtimali de az. Nedeni, Rusya’nın nükleer silaha sahip olması. Hiçbir demokrasi ilkesi veya jeopolitik çıkar, kendi başkentinin yerinde yükselebilecek nükleer mantara değmez.
Rusya, tehdit dilinden anlamıyor. Bu bariz yorumun, NATO’lu strateji uzmanları tarafından yapılamaması da çok tuhaf bir durum. Belki de Avrupalı analiz merkezlerini beceriksizlikle suçlayan İngiliz lord’lar haklı…
Belki de Rus sivil toplum örgütlerinin, Avrupa’da “Rusya neden saldırsın?” konulu seminerler düzenlemesi gerekiyor. Ya da askeri yetkililer yerine sivil uzmanlar, bu soru üzerinde düşünmeye başlarlar. Bu sorunun yanıtı ortada: Rusya’nın buna ihtiyacı yok.