Uzmanların değerlendirmelerine göre Rusya, birkaç yıldır göçmen sayısına göre ABD’den sonra dünyada ikinci sırada yer almakta. Şu an itibariyle 11 milyondan fazla yabancı, Rusya’da çalışıyor. Elbette bu durumun sebeplerinden biri, Sovyet Birliği’nin dağılmasının ardından yabancı statüsüne düşen birlik ülkelerinden gelen vatandaşlara, Rusya’nın çalışma izni veriyor olması. Orta Asya cumhuriyetleri, Moldova ve Ukrayna vatandaşları, Rusya’ya gelen göçmen işçi akınının temelini oluşturuyor.
1 Ocak'da Rusya’da yabancıların ülkeye girişini düzenleyen yeni kurallar yürürlüğe girmişti. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin vatandaşları, Rusya’ya giriş yaparken yabancı vatandaşlık pasaportunu ibraz etmek zorunda.
Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı İşçi Göçleri Merkezi Müdürü Andrey Korovkin, bu düzenlemenin göç akınları kontrolü ve yasa dışı yollarla ülkeye giren göçmenlerle mücadeleye yönelik olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bu önlem, mevcut olan kuralların sertleştirilmesi olarak değerlendirileblir. Rusya’nın göç politikası oldukça açık ve liberal kalmaya devam edecek. Kimsenin yasal statüdeki göçmen işçilerin ülkeye girişini yasaklama gibi bir niyeti yok. Ama yasaları ihlal edenler ağır şekilde cezalandırılacak. 2015 yılında göç mevzuatını ihlal eden bir milyondan fazla yabancının, Rusya’ya girişi 10 yıl süreyle yasaklanabilir."