Erdoğan, ziyaret kapsamında Türkiye ile Küba arasındaki ilişkilerin daha iyiye nasıl taşınacağına ilişkin görüşmeler yaptıklarını; siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda yapılabileceklerin ele alındığını söyledi.
"ERDOĞAN, 'BURADAYIM' DİYOR"
ABD ve Türkiye-Avrupa ilişkileri uzmanı Doç Dr. Kıvanç Ulusoy, Sputnik haber ajansına verdiği demeçte, ziyarete olumlu baktığını dile getirdi:
"Erdoğan’ın bu sözleri tabansız değil diye düşünüyorum. Bu yaptırımlar zaten kalkma sürecinde. Erdoğan, aslında Amerikan dış politikasını eleştiriyor. En son Obama’ya karşı da yöneldi. 3 Müslüman gencin öldürülmesi konusunda sessiz kalması üzerine, ABD liderini eleştirdi. Dolayısıyla Erdoğan, ‘Ben varım! Buradayım!’ demeye çalışıyor.
Genel olarak ABD ile alakalı ilişkilerimiz arttı. Ama Türkiye ve Küba arasındaki ilişkiler de bu hükümet döneminde yükseldi. Ciddi bir ivmeyi gözlemliyoruz. Küba ve Türkiye uzak ülkeler ama amaç, Türkiye’nin Latin Amerika’da var olduğunu göstermek."
Uluslararası Stratejik Bakış Enstitüsü Başkanı Yusuf Çınar ise gelinen noktayı daha farklı değerlendiriyor:
"KÜBA ARTIK DÜNYA SİSTEMİNDEN İZOLE YAŞAYAMAZ"
‘Sayın Cumhurbaşkan artık, soğuk savaşın bittiği dönemde Küba’ya yönelik ambargolardan rahatsız. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir sözü var, ‘Dünya beşten büyüktür’ diye. Birleşmiş Milletler içerisinde ABD hegemonyasının çok kuvvetli olmasından dolayı, Güvenlik Konseyi'ndeki çoğu karar ABD vetosuna takılmaktadır ve Erdoğan, 'bunun değişmesi lazım çünkü dünya gerçeğini yansıtmıyor' diyor. Bu bağlamda da Küba’da yaptığı açıklama, Küba’nın sadece Amerikan çıkarları ile uyuşmadığı için dünyada izole edilmesine karşı. Küba’nın da artık yeni dönemde, dünya ile barışık bir halde yaşayabilmesi için ABD’nin yapmış olduğu bazı yaptırımları biraz daha yumuşatarak ileriye gitmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu Türk dış politikasıyla olumlu çehrede gelişmiştir. Şöyle ki, Türk dış politikası özellikle son on yıldır biraz daha insani yönlere ağırlık vermektedir. Suriyeli mültecilerin, BM yardımı olmadan Türkiye’de konaklamasına yardımcı olunması, bu insani boyutu gösteriyor. Küba’daki yaşam standartlarının, kapitalist sistemden uzakta olması, o halkların çilesine dönüşmüş durumunda. Çok ağır şartlar içerisinde yaşam sürüdürmeye çalışıyorlar. Artık bu dünemin bittiğini, soğuk savaş kuralları ile artık XXI. yüzyılın ilerleyemeyeceğinden bahsediyor. Artık dünyanın tek süper güçlü bir sistemden, çok kutuplu bir sisteme doğru evrildiğini görüyoruz. Rusya, Çin, Orta Doğu’da İran, Türkiye, Latin Amerika ve Güney Amerika'da Brezilya gibi ülkelerin, tek süper güç söylemini zayıflattığı söylenebilir. Sonuç olarak ben sayın Cumhurbaşkanı'nın söylemiş olduğu cümleleri, insani değer vurgulu Türk dış politikasının yansıması olarak görüyorum.
"TÜRKİYE, LATİN AMERİKA'YA AÇILMALI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba’yı ilk ziyaret eden Türk lider. Bu çok önemli bir ayrıntı. Yani Türkiye, artık yeni dönemde dünyanın bölmüş halini reddetmekte. Aksine, muhafazakar bir Cumhurbaşkanı, Küba ile işbirliği yaparak karşılıklı ekonomik, kültürel ilişkilerin geliştirilmesine önem verilmekte. Artık küreselleşme çağında sadece ideolojik olarak dünyayı okumak, ülkeler için sistemden soyutlanması anlamına gelmektedir. Bunun önüne geçebilmek için en iyi yol, hangi düşünceden, hangi ideolojiden olursa olsun devletlerle kültürel, ekonomik, siyasal politik ilişkileri geliştirerek toplumsal yakınlaşmayı sağlamaktır. Sayın Cumhurbaşkanı bu yönde attığı adımları olumlu buluyorum ve Türkiye’nin özellikle Küba gibi bir devletle ilişkiye ağırlık vermesini, artık dünyayı küresel olarak görmeye çalıştığını ifade etmesi bakımda önemli gördüğümü belirtmek istiyorum. Geçmişte sosyal demokrat-sol ağırlıklı iktidarlar da olmuştu fakat o dünemde dahi, Küba’ya böyle bir ziyaret olmamıştır. Türkiye’nin o bölgelere açılmaya ihtiyacı var. Bunu yapabildiği sürece, daha istikrarlı bir dış politika geliştirecek, sadece bölge endeksli bir dış politika söyleminden de kurtulmuş olacaktır. Bölge dışında ülkelerle ekonomik ilişkileri geliştirmek, Türkiye'nin sadece bölgesel düşünmediğini dünyaya gösterecektir."