ABD'nin Oregon Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, dinozorların milyonlarca yıl halüsinasyona neden olan LSD maddesine maruz kalmış olabileceklerini ortaya koydu.
Paleodiversity dergisinde yayımlanan araştırmada, 100 milyon yıl öncesinden kalan iyi korunmuş çim örneklerinde LSD izine rastlandığı belirtildi. Al Jazeera'de yer alan habere göre, Myanmar'daki bir reçine madeninde elde edilen fosili analiz eden bilim insanları, çimin LSD elde edilen mantarın çok benzeri kalıntılarla kaplı olduğunu belirledi.
Katılaşmış ağaç reçinesi halinde bulunan fosilin 97-110 milyon yıl öncesine, erken veya orta Kretas dönemine rastladığı ifade edildi. Söz konusu dönemde dinozrlar dünyaya hakim olan canlı türüyken, ilk çiçekli bitkler yeni yeni ortaya çıkıyordu. Memeliler ise henüz küçük canlı türleri olarak yaşıyordu.
MANTARI YEDİKLERİ KESİN AMA ETKİ MEÇHUL
Oregon Üniversitesi'nden George Poinar, 'zehirleyici ve halüsinasyona neden olan parazit mantarın, çimlerin var olduğu süre boyunca yayılmış ve etkisini göstermiş olabileceğini' belirtti. Poinar, mantarın saropod dinozorlar tarafından yendiğine dair şüpheleri bulunmadığını ancak ne tür bir etki yapmış olabileceğini bilmediklerini söyledi.
Saropodlar, tironozoların ortaya çıkmasından önce dünyada var olan en büyük dinozor türünü temsil ediyordu.
ORTAÇAĞ'DA BİNLERİ ÖLDÜRDÜ
100 milyon yıl öncesine uzanan fosil, LSD elde edilen ergot adlı mantarın benzeri olan Palaeoclaviceps parasiticus'a ait. Dinozorların ardından insan yaşamında fazlasıyla etkili olan ergot, sayısız insanın ölümüne de yol açtı.
Ortaçağ'da kadınların düşük yapması ve hamile işçilerin daha hızlı çalışması için kullandırılan ergot mantarından bugüne kadar binden fazla bileşik üretildi. Mantar, salgın hastalık dönemlerinden çavdar ekmeklerine eklenerek dağıtılması nedeniyle binlerce insanın ölümüne de yol açtı.