RİA Novosti'ye konuşan Rus sözcü Peskov, Rusya'nın Minsk Anlaşması'nın garantörü olduğunu belirterek, ülkesinin anlaşmadaki maddeleri uygulayacak taraflardan biri olmadığını söyledi.
Peskov, "Rusya, anlaşmanın taraflarından ve çatışmanın taraflarını anlaşmayı imzalamaya çağıran bir ülke. Ancak Rusya, anlaşmada öngörülen önlemleri uygulayacak ülkelerden biri değil, sadece garantörü. Çatışmanın taraflarından biri olmadığımız için, anlaşmayı uygulama konusunda adım atmamız mümkün değil" dedi.
Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbass'ta yoğun çatışmaların yaşandığı Debaltsevo'daki durumun incelenmesi için Rus askeri uzmanlara talimat verdiğini açıkladı.
Dün sabah Minsk'te tarafların anlaşmaya vardığı açıklanmış, sonrasında ise Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'dan "Henüz iyi haber yok" açıklaması gelmişti.
Donetsk'in Minsk Yetkili Temsilcisi Denis Puşilin, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Poroşenko'ya Debaltsevo'daki durum hakkında kafa karıştıran bilgiler aktarıldığını vurgulamıştı.
‘UKRAYNALI PİLOT SAVÇENKO HAKKINDAKİ KARARI MAHKEME VERECEK'
Öte yandan Peskov, Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı Pilot Nadejda Savçenko hakkında da bilgi verdi. Rus sözcü, Savçenko ile ilgili kararın mahkeme tarafından verileceğini söyledi.
Konunun dünkü görüşmede Poroşenko tarafından gündeme getirildiğini ifade eden Rus sözcü, "Putin, Poroşenko'ya sürecin mahkeme tarafından netleşeceği yanıtını verdi" dedi.
Poroşenko, Minsk Zirvesi'ne ilişkin Devlet Başkanlığı Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Görüşmelerde Nadejda Savçenko'nun serbest bırakılması konusunu da gündeme getirdim. Bana, gereken tıbbi ekspertiz ve soruşturmaların tamamlanmasının ardından en kısa zamanda serbest bırakılacağını söylediler" ifadesini kullanmıştı.
Rusya ile Fransa ile anlaşmazlık konusu olan Mistral gemilerine ilişkin değerlendirme de yapan Dmitriy Peskov, Moskova yönetiminin pozisyonunu koruduğunun altını çizdi.
Mistral tipi iki helikopter gemisinin sevkiyatına ilişkin anlaşma, Fransa'nın DCNS ve Rusya'nın Rosoboroneksport şirketleri arasında 2011 yılında imzalanmıştı. İki ülkenin askeri teknik işbirliğini içeren 1,2 milyar Euro'luk anlaşma gereği "Vladivostok" adlı ilk geminin 2014'te, "Sivastopol" adlı ikinci geminin de 2015'te Rusya'ya gönderilmesi gerekiyordu.
Fransa yönetimi, Ukrayna krizini gerekçe göstererek Eylül 2014'te Rusya'yı helikopter gemilerinin sevkiyatını durdurmakla tehdit etmişti. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Ukrayna'daki durumun iyileşmemesi durumunda Hollande'nin gemi teslimatını onaylamayacağı belirtilmişti.
Maksimum gövde uzunluğu 210 metre olan 21 bin tonilatoluk Mistral tipi helikopter gemilerinin maksimum hızı 18 knot ve seyir menzili 20 bin deniz mili. Gemide 16 helikopter (Ka-52K) bulunuyor. Helikopterlerin 6'sı eşzamanlı olarak pistte bulunabiliyor.