Poroşenko, anlaşmaya uyumsuzluk halinde ise AB ve ABD'ye ilave yaptırımlara gitmeleri çağrısında bulundu.
Belarus'un başkenti Minsk'te yapılan müzakerelerde, 15 Şubat'tan itibaren Ukrayna ordusu ve milisler arasında ateşkes sağlanması ve tarafların ağır silahlarını cephe hattından çekmeleri konusunda anlaşma sağlanmıştı.
RİA Novosti'ye konuşan ismi açıklanmayan bir AB yetkilisi, Brüksel'in Minsk Anlaşması'ndan sonra başlayan yeni sürece destek vereceğini söyledi. Yetkili,
AB ülkelerinin doğalgaz görüşmeleri ve serbest ticaret bölgesi görüşmeleriyle AGİT Gözlem Misyonu'na ve Ukrayna'daki reform sürecine destek vereceğini söyledi.
Avrupalı diplomat, AGİT'e yapılacak yardımın mali boyutu olabileceğini ve AB ülkelerinden daha fazla gözlemci gönderilebileceğini kaydetti.
Minsk zirvesinde varılan ateşkes Brüksel'e yetmedi. Daha önce kararlaştırılan yaptırımların yürürlüğe girmesi kararlaştırılırken, Moskova yeni yaptırımlar konusunda uyarıldı.
AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi sonrasında açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Ateşkese rağmen sorun yaşanması halinde yeni yaptırımlar devreye girebilir" dedi.
TUSK: SAYIN PUTİN'İN İYİ NİYETİNE GÜVENİMİZ SINIRLI DURUMDA
AB Komisyon Başkanı Donald Tusk ise, "Özellikle ilk Minsk anlaşmasından sonra çok dikkatli olmayı öğrendik. Sayın Putin'in iyi niyetine olan güvenimiz sınırlı durumda" dedi.
Rus ve Ukraynalı 19 kişinin yanı sıra, 9 şirket ve kurumu kapsayan yaptırımlar AB'ye seyahat yasağı ve banka hesaplarının dondurulmasını öngörüyor.