AB dışişleri bakanlarının bugünkü toplantıda, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Rusya'dan 19 kişinin ve 9 kuruluşun mal varlıklarının dondurulmasını ve seyahat yasağını onaylaması bekleniyordu.
Ancak ‘süren müzakerelere şans verilmesi' amacıyla yaptırım kararın açıklanması 16 Şubat'a ertelendi.
AB’nin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulama kararını ertelediği açıklaması Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’tan geldi. Fabius, yeni yaptırımlarla ilgili kararı Ukrayna'daki gelişmelere göre gelecek hafta vereceklerini söyledi.
Brüksel'de yapılan AB dışişleri bakanları toplantısı sırasında gazetecilere konuşan Fabius, Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol şehrinde sivillerin ölümüne neden olan saldırıların alevlenmesi nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamayı gündeme aldıklarını, ancak yeni yaptırımlar konusunda acele bir karar vermek istemediklerini söyledi.
FABİUS: YAPTIRIMLAR HALA MASADA AMA…
Fransız Dışişleri Bakanı, "Mariupol'de olanlarla ilgili yeni yaptırım uygulama olasılığı hala masada ancak yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağını bölgedeki duruma göre karar vereceğiz. Minsk'te gerçekleşecek görüşmenin sonuçlarına bağlı olarak durumu gelecek pazartesi yeniden değerlendirip kararımızı öyle vereceğiz" dedi.
DİPLOMATİK ÇABALAR HIZLANDI
Bu girişim sonucunda da Ukrayna krizinde diplomasi trafiği hızlanmıştı.
Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanlığı temsilcileri bugün Berlin'de Normandiya Formatı'ndaki görüşmede bir araya gelirken, yarın da Ukrayna Temas Grubu toplanarak Minsk Zirvesi'nin koşullarını hazırlayacak.
Tüm bu toplantıların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise çarşamba günü Minsk'te bir araya gelecek.
Öte yandan Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, toplantıya girerken basına yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın silahlandırılmasının ‘mantıklı' olduğunu söyledi.
ABD yönetiminin Ukrayna'ya silah yardımına hazırlandığı iddiası sorulan Linkevicius, "Bu ABD'nin kararı fakat mantıklı bir hareket olacağını söyleyebilirim" deyip şunları ekledi: "Ukrayna'ya sadece mali ve siyasi değil askeri alanda da yardım etmeliyiz. Şu anda tartışılan asker gönderme değil ama en azından orduya kendisini savunmak için silah verilebilir."
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise ‘Ukrayna'daki krizin askeri çözümü olmadığını ve daha fazla silahla tırmandırma yerine başka yöntemler aramanın, Rusya'yı taahhütlerine bağlı kalmaya zorlamanın ve siyasi çözüm yolları bulmanın daha Avrupalı bir tarz olacağını' söyledi.
Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak da, "Bölgede daha fazla silah bence yangını körükler. Silah vermek seçenek olamaz" ifadesini kullandı.
İngiltere, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg dışişleri bakanları da Ukrayna yönetimine silah yardımına destek vermediklerini açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, dün Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya silah sağlamanın sadece çok riskli olmadığı, ters tepebileceği uyarısında bulunmuştu.
AB içinde Baltık ülkeleri ve Polonya, Ukrayna'ya daha fazla destek verilmesini ve Rusya'ya yaptırımların ağırlaştırılmasını savunurken silah yardımı fikrine çoğu ülke olumsuz bakıyor.