Açıklama, Rusya Başsavcısı Yuriy Çayka'dan geldi. Çayka, Kiev'in eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in iade edilmesi yönündeki talebine olumsuz yanıt vereceklerini söyledi.
İADE TALEBİ, SİYASİ MOTİFLİ
Çayka, eski devlet başkanının iadesinin istenmesinin ardında siyasi motifler bulunduğunu belirterek Yanukoviç'i iade etmeyeceklerini vurguladı.
YANUKOVİÇ İKTİDARDAN NASIL İNDİRİLDİ?
Yanukoviç, 2010 seçimlerinde yüzde 49 oy ile Devlet Başkanı seçilmişti. Yanukoviç Şubat 2014'te Avrasya ülkeleri ile ilişkilere zarar verdiğini belirterek Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşması imzalamayı reddetti. Bunun üzerine ülkedeki AB yanlıları eylemlere başladı. ‘Maidan' ismiyle anılan eylem sürecinde polisle göstericiler karşı karşıya geldi ve gerginlik hızla büyüdü. Gerginliği yatıştırmaya çalışan Yanukoviç'in çabaları sonuç vermedi. Muhalif liderlerin masada verdiği sözlere rağmen gösteriler sürdü.
Krizin dönüm noktası olarak gösterilen olay ise Maidan'daki kalabalığa çevredeki binalardan açılan keskin nişancı ateşi oldu. Yanukoviç'in aşırı milliyetçi radikal Sağ Sektör örgütünü sorumlu tuttuğu saldırının ardından göstericiler hükümet binalarını kuşatma altına alırken, Ukrayna lideri de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Aynı saatlerde acil olarak toplanan Ukrayna parlamentosu da, tartışmalı bir karara imza atarak Yanukoviç'i görevden aldı.
Yanukoviç, daha sonra Rusya'ya sığındı. Kiev yönetimi, Moskova'dan Yanukoviç'in iadesini talep edip Ukraynalı siyasetçi hakkında Interpol tarafından kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldı.