ABD Kongresi'nde Ukrayna'ya öldürücü silah yardımı yapılması çağrılarının yoğunlaşmasına karşılık Almanya ve Fransa liderleri Angela Merkel ile François Hollande'ın, Ukrayna için yeni bir diplomasi girişimi başlatarak yeni bir barış planıyla önce Kiev'e sonra da Moskova'ya gitmeleri, müttefikler arasındaki ‘çatlağın' daha da derinleşebileceği yorumlarını ayyuka çıkardı.
ABD'DE GÜNDEM SİLAH YARDIMI, AVRUPA'DA İSE YENİ BARIŞ PLANI
ABD Kongresi'nde başını Senatör John McCain'in çektiği Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri geçen hafta içerisinde, Başkan Barack Obama'ya Kiev'e silah yardımı konusunda baskılarını gittikçe arttırdı. Avrupa'da ise Merkel ve Hollande'ın yeni barış planının gündeme gelmesinin yanı sıra Finlandiya ve İtalya gibi ülkeler de Ukrayna'ya silah yardımı yapılmasını doğru bulmadıklarını açıkladı.
Geçen hafta Kiev'e giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Obama'nın, Ukrayna'ya silah yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda ‘kısa bir süre içinde kararını vereceğini' açıklamıştı. Ancak Cumhuriyetçi McCain öncülüğündeki senatörler ise Obama'nın Ukrayna'ya silah göndermesi gerektiğini, aksi takdirde ABD'nin silah göndermesinin önünü açan bir önerge kaleme alacaklarını açıkladı.
MCCAİN: MERKEL BİR AVRUPA ÜLKESİNİN PARÇALANMASINI MI İZLEYECEK?
McCain'in cumartesi günü ise hedefinde ‘Ukrayna'daki krizin askeri yollardan çözülemeyeceğini' vurgulayan Alman Şansölye Merkel vardı.
Münih Güvenlik Konferansı'na katılan Merkel konuşmasında ‘Ukrayna'ya silah yardımı yapmanın ülkedeki krizi çözmeyeceğini, bu seçeneği ihtimal dışı gördüklerinin' altını çizip "Acı gerçek şu ki bu askeri olarak kazanılacak bir şey değil" demişti.
Alman Şansölye ayrıca "Avrupa'da güvenliği Rusya ile birlikte teşkil etmek istiyoruz, Rusya'ya karşı değil" vurgusunu da yaparken, Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier da, ‘silah sevkıyatının salt yüksek bir risk oluşturmakla kalmayıp yapıcı olmadığı' eleştirisinde bulundu.
'ŞANSIMIZA KOVBOY GİBİ DAVRANMAYAN BİR BAŞBAKANIMIZ VAR'
McCain'in açıklamalarına tepki gösteren Hristiyan Demokrat Parti Genel Sekreteri Peter Tauber ise ''Şansımıza kovboy gibi davranmayan bir başbakanımız var'' ifadesini kullanarak, McCain'in özür dilemesi gerektiğini belirtti.
Bu arada ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu özel oturumunda Rusya'ya yaptırımlara karşı çıkan muhalif sesleri ‘uygunsuz ve rahatsız edici' diye niteleyip Avrupa ülkelerine ‘birlik' çağrısı yapması da dikkat çekti.
Biden, "Bu, ABD ve Avrupa'nın birlikte güçlü durması gereken bir an. Rusya'nın Avrupa'nın haritasını yeniden çizmesine izin verilemez" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Kerry de, ‘Hollande ve Merkel'in inisyatif almasıyla Atlantik aşırı ittifakın Rusya'yla uzlaşma konusunda görüş ayrılığına düştüğü' yorumlarını redddetti. Münih Konferansı'nın son gününde konuşan Kerry, "Bölünme yok, ayrılık yok. Ukrayna diplomasimizde birlik içerisindeyiz" dedi.
‘UKRAYNA'YA SİLAH SEVKİYATI, ABD VE AB ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI YARATTI'
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov da, konuya dair değerlendirmesinde ABD'nin Ukrayna'ya silah gündemine almasına dahi Fransa ve Almanya'nın olumsuz yaklaştığını vurgulamıştı. Puşkov, "Eğer ABD, Ukrayna'ya ölümcül silahlar sevk etmeye başlarsa, çatışmada yeni bir evreye geçilmiş olacak ve bunun sonucunda Ukrayna'nın doğusundaki durumu kontrol etmek daha da zorlaşacak. Merkel ve Hollande'ın aynı yönde düşündüğünü sanıyorum" dedi.
Bu arada RT'ye konuşan savaşla mücadele kuruluşu Anti-War Answer Coalition'in başındaki Brian Becker de konuya dair şu yorumu yapmıştı: "ABD, Avrupa'nın kendisinden bağımsız bir yol izlemesinden, diğer bir deyişle kendi ulusal çıkarlarını korumak adına NATO'dan kopacaklarından endişe ediyor."
İşte Merkel ve Obama görüşmesi de ‘Atlantik'in iki yakasında çatlak' haberleri eşliğinde gerçekleşecek. Merkel'in Obama'ya diplomasiye bir kez daha şans tanınması çağrısında bulunması bekleniyor.
Merkel yarın ise Kanada'ya geçip Ukrayna krizinin çözümü konusunda hükümetten destek arayacak. Meerkel, çarşamba günü Minsk Zirevesi'ne katıldıktan sonra ise perşembe günü AB zirvesine geçip AB liderlerini yaptığı temaslarla ilgili bilgilendirecek.
Merkel ve Hollande, geçen perşembe Kiev'de Ukrayna lideri Pyotr Poroşenko ile ertesi gün de Moskova'da Rusya Dvelet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Ardından da Münih Güvenlik Konferansı'nda yapılan görüşmelerin ardından Ukrayna krizini görüşmek üzere çarşamba günü Minsk'te liderler zirvesi yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştı.