Almanya'nın başkenti Berlin'deki Sosyal Demokrat Parti konferansında konuşan Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın doğusunda bağımsızlık yanlılarıyla çatışan Kiev hükümetine silah yardımı yapılıp yapılmayacağına, her NATO üyesinin bağımsız bir şekilde karar vereceğini söyledi. Stoltenberg ayrıca, Ukrayna'daki krizin barışçıl olarak çözümlenmesi için sürdürülen diplomatik girişimleri desteklediğini belirtti.
Bir süre önce ABD Kongresi, Ukrayna yönetimine öldürücü silah yardımı yapılması yönünde çağrıda bulunmuştu. Önceki hafta Kiev'e giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Başkan Barack Obama'nın, Ukrayna'ya silah yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda kısa bir süre içinde kararını vereceğini söylemişti.
Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Ukrayna'ya silah yardımı yapmanın ülkedeki krizi çözmeyeceğini belirtip bu seçeneği ihtimal dışı gördüklerini söylemişti. Ukrayna'ya silah yardımı yapılmasını Finlandiya, Fransa ve İtalya gibi ülkeler de doğru bulmadıklarını belirtti.
WASHINGTON'DA SİLAH YARDIMI TARTIŞMALARI, BRÜKSEL'DE YENİ BARIŞ PLANI
ABD'nin Ukrayna'ya silah yardımı yapıp yapmayacağı tartışılırken, Almanya ve Fransa liderleri, Ukrayna için yeni bir diplomasi girişimi başlatarak yeni bir barış planıyla önce Kiev'e sonra da Moskova'ya gitmişlerdi.
Ajanslarda yer alan haberlere göre, Almanya ve Fransa'nın yeni barış planı, Ukrayna'nın doğusunda geniş bir tampon bölge oluşturulmasını ve bağımsızlık yanlısı milislerin, Eylül ayındaki ateşkes hattına geri çekilmelerini, ayrıca bağımsızlık yanlısı bölgelere daha geniş bir özerklik verilmesini öngörüyor.
Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin, yeni barış planını görüşmek için çarşamba günü Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelmesi bekleniyor.