Batılı partnerlerin ortak bir güvenlik mimarisini oluşturmayı değil, Soğuk Savaş'ın galibi olma rüyasını takip ettiğini belirten Lavrov, bundan dolayı ortak bir Avrupa mimarisinin oluşturulamadığını ifade etti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda (AGİT) karşılıklı güvenliğin göz önünde bulundurulması yönünde verilen taahhütlere dikkat edilmediğini belirten Lavrov, bu konuda Avrupa'da kurulan füze savunma sistemlerini sebep gösterdi.
Füze savunma sistemleri konusunda Rusya'nın önerilerinin reddedildiğini ve bunun yerine Rusya'nın "ABD'nin küresel füze savunma sistemine katılmasının önerildiğine" işaret eden Lavrov, bunun Rusya'nın savunması için ciddi bir tehdit oluşturacağını belirtti.
Lavrov, ABD'yi Batı ile Rusya arasındaki gerginliğin sebebi olarak göstererek, "Biz Amerika'nın bu küresel füze savunma takıntısını anlamıyoruz. Bu, küresel hakimiyeti elde etme çabası mıdır? Siyasi sorunlar için teknolojik çözümler bulmak mı? Füzelerin tehdidi azalmadı" ifadelerini kullandı.
"GERGİNLİK, 25 YILIN ÜRÜNÜ"
"Ukrayna krizinin her anında Amerikalı muhataplar ve onların etkisi altındaki AB, ihtilaftaki gerginliğin artması için adımlar attı" diyen Lavrov, AB'nin, Ukrayna ile yapılan Ortak Anlaşması'nın ekonomiyi ilgilendiren görüşmelere Rusya'nın katılmasını istemediğini ve Ukrayna'daki kargaşayı da desteklediğini ifade etti.
Lavrov, Batı'nın eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e karşı yapılan darbeyi desteklediğini ve muhalefeti ise görmezden geldiğini ifade etti.
"PUTİN-MERKEL-HOLLANDE GÖRÜŞMESİ OLUMLU"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında dün yapılan görüşmeyi olumlu bulduğunu ve görüşmelerin devam edeceğini ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Bu görüşmelerin, ihtilafı çözme konusunda belirli derecede iyimserlik için iyi bir temel oluşturduğunu düşünüyorum" dedi.
Lavrov, görüşmelerin ülkedeki durumun iyileştirmesine yol açmasına ve Ukrayna'da "acil ihtiyaç duyulan ulusal diyaloğu" başlatmasına sebep olmasını ümit ettiğini kaydetti.
Ukrayna'daki tarafların Minsk Anlaşması'nın uygulanabilir yönleri konusunda kendilerinin uzlaşmaya varmalarını isteyen Lavrov, bu yapılırsa Rusya'nın anlaşmanın uygulanacağı yönünde garanti verebileceğini kaydetti.
Düşmanla da müzakereler yapılması gerektiğini belirten Lavrov, "Ukrayna hükümeti, kendi halkının düşman olduğundan hareket ediyorsa, o zaman bu düşmanla da müzakere yapması lazım. Umarım Ukraynalı dostlarımız müzakere yaparlar" dedi.
Lavrov, "ABD ile Rusya arasındaki sorunun hesabını neden Ukrayna'nın ödediği" yönündeki bir soruya karşılık, asıl krizin önüne Ukrayna'daki krizin getirildiğini, NATO'nun sürekli tek taraflı hareket ettiğini ve hiçbir zaman dünyanın güvenliği için bir "kale" olmadığını kaydetti.
Kırım'ın Rusya'ya katılmasına da değinen Lavrov, Kırım'da yaşananların BM Anlaşması uyarınca kendi kaderini belirleme hakkının uygulanması olduğunu belirtti.
"RUSYA-AB STRATEJİK ORTAKLIĞI SINAVDAN GEÇEMEDİ"
AB ile Rusya arasında uygulanması istenen ortaklığın başarısızlıkla sonuçlandığı yönünde değerlendirmede bulunan Lavrov, "AB ile Rusya arasındaki stratejik ortaklık maalesef sınavı geçememesi yönünde şekillendi, başarılı olmadı" dedi.
Dünyanın bir dönüm noktasında bulunduğunu belirterek, "Batı, Rusya ile mi, Rusya olmadan mı yoksa Rusya'ya karşı mı bir güvenlik mimarisi inşa etmek istiyor sorusu gündemde" ifadesini kullandı.
Ancak görüşmelere devam edilmesi gerektiğini ifade eden Lavrov, "kırılan parçaların toplanması" gerektiğini, herkesin kendini güvende gördüğü bir güvenlik sistemi konusunda anlaşmak gerektiğini kaydetti.