Türkiye ve Rusya’da çekilmiş olan eserlerinin sanatseverler ile buluşturan sergi, Rusya’da fotoğrafçının düzenlediği altıncı sergisi olacak. Bir ay önce de aynı müzede Türk fotoğrafçı Mustafa Dedeoğlu’nun eserleri sergilenmişt. 2015'de Nijni Novgorod’da sanat alanında başlayan Türk-Rus dostluk rüzgarı bu sergide de esiyor.
FOTOĞRAF ÇEKMEKTEN ÇOK RUSYA'YI ANLAMAYA ÇALIŞIYORUM
Demiryolu yakında büyüdüğünü söyleyen Hekimci, ilk koşmaya başladığı yerlerin de ilk fotoğraflarına konu olduğunu belirtti.
"Demiryolları fotoğraf anlamında çok zengindir, güçlüdür. Perspektif, insan ve istasyonlarla birlikte mekan vardır. Onlar da zaten bir fotoğraf için gereken unsurlar. Bu yüzden demiryollarıyla başladım. Türkiye’de başladı, şimdi de Rusya’da devam ediyor. Rusya dünyanın en büyük demiryolu ağlarından bir tanesine sahip, bu anlamda çok geniş bir ülke. Kaç sene devam edeceğim, nasıl anlatırım, ne kadar uzun sürer, bilemiyorum ama sanırım çok uzun sürecek. Belki ileride bunlarla ilgili sergiler yapabiliriz hem Rusya’da, hem Türkiye’de.
Rusya komple ilgimi çekiyor. Rusya pek çok kültürü barındıran, çok geniş coğrafya. İçerisinde Ruslari, yani Islav, Tatar kökenler var. Bunlar hepsi kültür mozaiği oluşturuyur. Bu mozaik fotoğraf ve bütün sanat dalları için çok önemli. O yüzden buralarda olmayı tercih ediyorum. Şu anda Rusya’da çok fazla fotoğraf çekmekten ziyade, Rusya’yı anlamaya çalışıyorum. İnsanlaral konuşuyorum, insanları anlamaya çalışıyorum. Çünkü insanları anladığınızda, insanların iyi fotoğraflarını çekebilirsiniz ve onları anlatabilirsiniz. Şu anda benim anlama aşamam, belki birkaç sene sonra daha idrak edeceğim ve daha iyi fotoğrafları çekmeye başlayacağım."
RUSYA DOĞU KÜLTÜRÜNE SAHİP BİR ÜLKE
"Ben Rusya sadece Batı bir ülkesi diyemem. Rusya benim için Batı ülkesi olmaktan çok Doğu ülkesi. İran, Arap ülkeleri, Japonya gibi değil. Ama Rusya genel olarak Doğu kültürüne sahip bir ülke. Doğu insanı daha yakındır, kalpten, duygularıyla hareket eder, çok fazla mantığını kullanmaz, daha içtenler. Ben böyle insanları kendime yakın hissediyorum. Rusya’nın coğrafyasında çok millet barındırması Rusya’ya gelmek için nedenlerimden bir tanesi. Fotoğraflarımı soğuk iklimlerde mümkün olduğu kadar oluşturmak istiyorum. Eleştirdiğim şey de yok açık söyleyeyim. Soğukkanlı, asık suratlı diyenler Batılı ülkeler oluyor. Küçükken Türkiye’de bize Rusya hep Batı üzerinden gösterildi, o yüzden biz yanlış tanımışız, buraya geldiğimde bunu anladım. Ruslar saygılı, toplumsal hayatta özellikle insanlar birbirine mümkün olduğu kadar saygı göstermesi önemli; biz Türkiye’de bunu ne yazık ki kaybettik, ama Rusya’da halen var."
HİKAYELERLE DOLU BİR ÜLKE
"Rusya hikayelerle dolu. Ben o hikayelere ulaşmaya çalışıyorum. Fotoğrafta en önemli şey iletişimdir, şu anda iletişimi tam istediğim gibi deil, çünkü aynı dili konuşmuyoruz. Ama mümkün olduğu kadar iyi niyetimi göstererek, fotoğraf anlamında insanlara yaklaşmaya çalışıyorum. İki insan eğer pozitifse karşılıklı olarak ortak bir dil bulurlar, onu yapmaya çalışıyorum ama Rusça konuşmadığım için biraz eksik kalıyor. Ama Rus fotoğrafçılarla da tanışıyorum, beğendiğim Rus fotoğrafçıları takip ediyorum, umarım yeni dostlar kazanırım. Geçen gün Tataristan’ın fotoğraf okuluna davetliydım, derse girdim. İleride Tataristan Fotoğrafçılar Birliğine üye olacağım."
TÜRK FİRMALAR NEDEN DESTEK VERMİYOR?
Serkant Demirci’nin sergisi 22 Şubat’a kadar ziyaretçilere açık olacak.