NATO, Doğu Avrupa'daki varlığına 5 bin asker daha eklemeye hazırlanıyor. Polonya, Romanya ve Bulgaristan'a 6 komuta kontrol merkezinin kurulması planlanıyor. NATO Genel SekreteriJens Stoltenberg, bu hazırlığın NATO'nun Soğuk Savaş'tan beri yaptığı en büyük askeri takviye olacağını açıkladı. Hürriyet Daily News yazarı Semih İdiz, konuyu Sputnik Haber Ajansı'na değerlendirdi.
"RUSYA'YI TEHDİT OLARAK GÖRÜYORLAR"
Bahsi geçen Balkan ülkelerine, Baltık ülkelerini de katmak gerektiğini belirten İdiz, "Özellikle Ukrayna hadiselerinden sonra, daha önce Gürcistan'da yaşananları da hesaba katarak bu ülkeler Rusya'yı kendilerine dönük bir tehdit görüyorlar. Onun için NATO'nun da hangi yönde büyüdüğüne bakarsanız, nedenleri bir anlamda ortaya çıkıyor" diyor.
Moskova yönetimi daha önce NATO'nun doğuya ilerlemek istediğine dair açıklama yapmış, bunun sebebini ise Amerika'nın Çin ile ileride ciddi bir çatışma yaşayacak olmasına bağlamıştı. Peki NATO'nun hedefi, Rusya'nın da üzerinde durduğu gibi sizce Çin mi yoksa doğrudan Moskova mı?
Semih İdiz soruyu şu şekilde yanıtlıyor: "Hedef doğrudan Moskova. Bu zaten gizlenmiyor şu anda. Açık açık söyleniyor. Özelikle Ukrayna'daki kriz bağlamında Stoltenberg'ün açıklamasında Ukrayna'daki gelişmelere atıf var. NATO üyesi ülkelerin yetkilileri, Ukrayna'nın çok endişe verici bir yöne gittiğini, ifade ederek Rusya'nın bundan sonraki planları konusunda belirsizlik olduğuna dair açıklamalar yaptılar. Yani burada hedefte olan doğrudan, Rusya."
"RUSYA ENERJİYİ SİLAH OLARAK KULLANAMAZ"
AB'ye bakıldığı zaman gazın yüzde 64'ünü, petrolün yüzde 73'ünü Rusya'dan ithal ediyor. Bir tarafta enerji bağımlılığı, diğer tarafta resesyon, genç işsizlik, küçülme ve Ukrayna krizi var. Bunları yan yana koyarsak AB acaba NATO'yla kendi ekonomisini zor durumda bırakacak ek bir adım atmış mı oluyor? Semih İdiz, Rusya'dan gaz satın almanın aynı zamanda Rusya'nın para kazanması anlamına geldiğinin altını çizerek, "Petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle ve Avrupa'dan kaynaklanan yaptırımlardan dolayı Rusya'nın da şu anda gelire ihtiyacı var. Onun için Rusya bu enerji silahını ancak bir noktaya kadar kullanabiliyor. Rusya bir gün Avrupa'ya gaz sağlamaktan vazgeçerse kendi de zarar görmüş olur. Avrupa ne kadar zorlansa da kendisine alternatif kaynaklar yaratabilir. Avrupa şu an da elbette ekonomik kriz içerisinde, ama biliyoruz ki Rusya çok daha büyük bir kriz yaşıyor" diyor.
Semih Gediz'e göre Ukrayna krizinin gidişatını ise oldukça vahim durumda. Krizin tırmanışta olduğundan ifade eden İdiz, NATO'nun alacağı kararın yeni olmadığını fakat Rusya'nın Ukrayna'daki ilgisinden ve etkisinden dolayı hızlandırıldığı söylüyor ve bu sebepten ötürü de Rusya'nın Ukrayna'ya dönük pozisyonunun son derece önemli olduğunu belirtiyor.