ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada başta ‘cephe hattına yakın olan altı devlet’ olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinde bir an önce hızla harekete geçebilen askeri birlikler konuşlandırılması gerektiğini savundu. Nuland, sözü geçen altı devletin ismini vermedi ama Ukrayna’daki durum göz önünde bulundurulduğunda, Nuland’ın Ukrayna’nın komşu ülkelerini kastettiğini anlamak zor değil. Rusya dışında Romanya, Macaristan, Slovakya, Polonya, Moldova ve Belarus olmak üzere, altı ülkenin Ukrayna ile sınırı var. Almanya, Fransa ve Rusya, Ukrayna krizinin barış yoluyla çözülmesini sağlamak için büyük çabalar sarfederken, ABD gerilimi tırmandırarak uluslararası düzeye çıkarmaya çalışıyor.
Geçen sonbaharda düzenlenen NATO Zirvesi’nde "Rusya’nın olası saldırı girişimlerinden koruma" bahanesiyle NATO’nun askeri bütçesine yapılan ödemelerin, GSYİH’nın yüzde 2’si kadar arttırılması yönünde alınmıştı. Ama ödeme yapma zamanı gelince birçok Avrupa ülkesi, para vermek istemediğini gösterdi. Bu arada Letonya ve Litvanya geri adım atmak istedi, ama ABD Dışişleri Bakanlığı’nı temsil eden Nuland, bu ülkeleri ABD’nin buna izin vermediği konusunda uyardı. Siyasi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Vladimir Yevseev, ABD’nin Rusya ile sorunlarını NATO’nun Avrupa üye ülkelerinin eli ve paralarıyla halletme planlarından vazgeçmeyeceğini ifade ederek, şunu söyledi:
"Hızla harekete geçebilen askeri birliklerin konuşlandırılması için büyük miktarda para lazım. Avrupa’nın böyle imkanları yok. ABD kendi paralarını buna harcamak niyetinde değil. Bu koşullarda, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını olasılıktan çok, NATO ortaklarına baskı yapma çabası olarak değerlendiriyorum".
Geçtiğimiz günlerde AB Maliye Bakanları, Ukrayna için 1,8 milyar euro kredi verilmesi konusunda anlaştı. Ayrıca ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolar kredi garantisi sağlamasına ilişkin deklarasyon Kiev'de imzalandı. Bu gelişmelerden hemen sonra Ukraynalı askerler, ülkenin güneydoğusundaki Donbass bölgesinde yerleşim merkezlerine topçu ve hava saldırılarını arttırdı. Hükümet güçleri geri çekildiği halde, çatışmalara kurban giden sivil sayısı günden güne artıyor.