SYRIZA lideri Çipras'ın ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkmasına kadar gidebilecek bir ‘kabus' sürecini mi tercih edeceği yoksa iktidar sorumluluğunu aldıktan sonra daha pragmatik mi davranacağı merak edilirken, Atina'ya ilk uyarı IMF'den geldi. Yunanistan'la muhtemel yeni bir borç anlaşmasını değerlendiren IMF Başkanı Christina Lagarde, "Euro bölgesi kurallarına saygı duyulmalı, yeni bir anlaşma talep edemezler" açıklamasını yaptı.
SYRIZA'nın seçim performansını değerlendiren Lagarde, "Sorun, kemer sıkma paketinin önlemlerinde değil, asıl bu reformların yapılmasında" dedi.
Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron'dan da, "Yunanistan seçimi Avrupa'da ekonomik belirsizlikleri artıracaktır" değerlendirmesi geldi.
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, Yunanistan'ın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Sözcü Seibert, seçimler ve hükümet kurma çalışmaları konusunda genel bir yorum yapamayacaklarını belirterek, ''Yunan halkının tercihine saygı duyuyoruz'' dedi. Seibert, Başbakan Angela Merkel'in seçimlerde birinci parti olan SYRIZA'nın genel başkanını arayıp görüşmediğini ancak başbakan seçilmesi durumunda kutlama mesajı yollayacağını kaydetti.
Hükümet Sözcüsü, öncelikle Yunanistan'da bir hükümetin kurulmasını beklemek gerektiğini vurgulayarak, "Federal Hükümet gelecek yeni hükümete birlikte çalışmayı teklif edecektir" ifadesini kullandı. Seibert, Yunanistan'ın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti ve reformların devam etmesinin önemine dikkati çekti.
'İKİ ÜLKE ARASINDA SORUN YOK'
Yunanistan ile Almanya arasında bir sorun varmış gibi gösterilmesine karşı çıkan Seibert, Yunanistan'ın öncelikli muhatabının AB olduğunu ifade etti.
Hükümet Sözcüsü, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkıp çıkmayacağının sorulması üzerine ise şu cevabı verdi: "Ekonomik kriz başladığında bu yana AB'nin amacı Euro Bölgesi'ni istikrarlı tutmak ve güçlendirmektir. Buna Yunanistan da dahil."