Financial Times gazetesi seçimleri ‘Yunan solcuların zaferi, Euro birliğinin gözdağını devirdi' başlığıyla manşete taşırken, SYRIZA'nın çok önemli bir zafer elde ettiğini belirtip bu durumun Avrupa'daki benzer partilere ilham olabileceğini öne sürülüyor.
Yazıda, diğer Avrupalı liderlerin SYRIZA'nın iktidar konusundaki tecrübesizliği ve partideki aşırı solcuların etkisi nedeniyle endişelendiği de belirtildi. Ayrıca Çipras'ın Avrupa Birliği ve IMF'deki kredi sağlayıcıları tarafından da baskı altında tutulmaya çalışılacağı, partideki aşırı solcuların da pazarlıkları zorlaştıracağı öne sürülüyor.
Yazıda şöyle denildi: "Diğer kuzey Avrupa ülkelerinin de desteklediği Almanya, Yunanistan'la anlaşmada küçük bir değişikliğe bile şiddetle karşı çıkıyor. Dolayısıyla borçlarda rahatlamaya yönelik herhangi bir girişime, örneğin vadesi dolmuş borçlar için ek süre talep edilmesine bile, onay vermekten kaçınacağı düşünülüyor. Dün akşam bir açıklama yapan Almanya Merkez Bankası başkanı Jens Weidmann, yeni Yunan hükümetinin yapısal sorunlarına eğilmeye devam edeceğini umduğunu ifade etti. Weidmann, ‘Umarım yeni hükümet kendisinden beklenenleri ve bugüne kadar elde edilen kazanımları sorgulamaz' dedi. Risk danışmanlığı veren Eurasia Group'tan Mücteba Rahman ise 'Çipras'ın çok karmaşık finansal ve siyasi zorluklarla mücadele etmesi gerekiyor. Ülkenin durumu düzelmeden önce kötüye gideceğe benziyor' değerlendirmesinde bulundu."
Guardian gazetesinin manşetinde ise ‘SYRIZA'nın tarihi zaferi, Yunanistan'ı Avrupa'yla ihtilafa sürüklüyor" ifadeleri yer aldı. Avrupa editörü Ian Traynor'ın kaleme aldığı yazıda, seçmenlerin radikal bir alternatifi, Avrupa Birliği'nin tasarruf planına tercih ettiği belirtildi.
Yazıda, Ekim 2009'dan bu yana Yunanistan'da devam eden Euro krizi ve ‘tek bir para birimi doğru mu' tartışmaları hatırlatılıp "Ancak Yunan seçmenin, Avrupa tarafından dayatılan harcamalardaki vahşi kesintilere ve vergi zamlarına karşı çıktı denildi.
TİMES: YENİ BİR AKIM
Gazete, ekonomik krizden bu yana ilk defa tasarruf politikalarına karşı çıkan bir partinin Avrupa'da gücü eline aldığı ve bunun yeni bir akım olduğu vurgulandı.
INDEPENDENT: SYRIZA, AB'DE EKONOMİK KUŞATMAYI KIŞKIRTABİLİR
Independent gazetesinde ise gazeteci Patrick Cockburn, Yunanistan seçimleriyle ilgili Atina'dan bir yazı kaleme aldı. Cockburn, "SYRIZA başarılı olursa, Avrupa Birliği'nde ekonomik bir kuşatmayı kışkırtabilir" yorumu yaparken, SYRIZA'nın tek başına hükümet kurabilme ihtimalini hatırlatıp aksi halde Pasok ve Potami gibi ortaklarla koalisyon hükümeti kurabileceğine dikkat çekti.
Ancak Cockburn'e göre, 4 milyon Yunanı fakirleştiren tasarruf programında rahatlama peşinde olan parti, er geç Avrupa Birliği ile yüzleşmek zorunda kalacak. "Çipras ne Avrupa Birliği'nden ne de Euro'dan çıkmak istemiyor" diyen Cockburn, zaten bu iki seçeneğin ülkede de çok popüler olmadığına dikkat çekti.
Ancak Cockburn, Avrupa Birliği'nin tasarrufa karşı rahatlama talebinde yumuşama göstermeyeceğini çünkü bunun borcu yüksek olan İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkeler üzerinde de etkisi olabileceğini ileri sürdü.