SYRIZA'nın olası zaferi ise Avrupa Birliği (AB) liderleri ve uluslararası finans çevrelerinde kaygı yaratırken Avrupa solunda heyecana neden oluyor. İşte BBC Türkçe'nin derlemesiyle 9 soruda Yunanistan seçimleri:
YUNANİSTAN'DA NASIL BİR SEÇİM SİSTEMİ VAR?
Seçimlerden birinci çıkan parti, oy oranlarıyla kazandığı milletvekili sayısı dışında ekstra 50 sandalye elde ediyor.
Hükümetin kurulması için çoğunluğun sağlanması, yani 151 sandalye gerekiyor.
Seçimlerde oy kullanmak için en az 18 yaşında olmak gerekiyor. 9.808.760 kayıtlı seçmen bulunuyor. Yurtdışında oy kullanmak için bir mekanizma bulunmuyor.
SEÇİMLERE HANGİ PARTİLER KATILIYOR?
Seçimlere birçok parti katılıyor, ancak yüzde 3'lük barajı geçecek partiler belli bir sayıda.
Anketlere göre yüzde 3 barajını aşıp parlamentoya girebileceği düşünülen diğer partilerse şunlar: Merkez soldaki Potami (Nehir), aşırı sağcı Altın Şafak, sosyal demokrat Pasok, Pasok'tan ayrılan eski Başbakan George Papandreu'nun kurduğu Kinima (Demokratik Sosyalistler Hareketi), Yunanistan Komünist Partisi, merkez sağ Bağımsız Yunanlar.
BU SEÇİMLER NEDEN ÖZELLİKLE ÖNEMLİ?
Bu seçimlerin önemi SYRIZA gibi radikal bir sol partinin seçimlerin favorisi olmasından kaynaklanıyor.
Eğer SYRIZA seçimleri kazanırsa, sadece Yunanistan'da değil Avrupa kıtasında, siyasi skalada sosyal demokrasinin solunda yer alan bir parti, uzun yılların ardından ilk kez sandıktan zaferle çıkacak.
SYRIZA'nın özellikle ekonomi politikaları, uluslararası finans kurumları ve AB liderlerini kaygılandırıyor.
KAMPANYALARIN MERKEZİNDE NEDEN MALİ YARDIM PROGRAMI VAR?
Altı yıllık ekonomik kriz ve kesinti önlemlerini takiben Yunanistan'da hedeflenen ekonomik iyileşme gerçekleşmedi.
İşsizlik hâlâ yüzde 25,56 seviyesinde. 25-35 yaş arası kişilerde işsizlik yüzde 50'yi geçmiş durumda.
Yeni vergilerse orta sınıfı zora düşürüyor. Piyasa durgunluğu da sürüyor.
Bu nedenlerle birçok Yunan vatandaşına göre mali yardım planı başarısız oldu ve yerine bir alternatif getirilmeli.
EURO BÖLGESİNDEN AYRILMA KORKUSU OYLARI ETKİLER Mİ?
2012 seçimlerinde, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkabileceği yönündeki korkuların seçim sonuçlarını etkilediği düşünülüyor.
SYRIZA lideri Aleksis Tsipras Euro bölgesinden çıkacağını söylemiyor. Bununla birlikte kamu borçlarının bir bölümünün silinmesini, kalanının kredilendirilmesini talep ediyor ve yeni destekler için sıkı bir müzakereyi savunuyor.
Başbakan Antonis Samaras ise merkez ve sağ seçmenlerin oyunu almak için seçmenleri Euro bölgesinde olmayı riske atmamaya çağırıyor.
OLASI SEÇİM SONUÇLARI NELER?
Seçimlerden önce yapılan son anketlere göre SYRIZA'nın oyları Yeni Demokrasi'nin en az üç puan önünde.
Metro Analysis araştırmasına göre iki parti arasındaki fark yüzde 4,6'dan yüzde 5,3'e çıktı. Metro Analysis, SYRIZA'nın oyunun yüzde 36 civarında olduğunu söylüyor.
Dolayısıyla SYRIZA'nın birinci, Yeni Demokrasi'nin ikinci parti olacağı, diğer partilerinse çok büyük oy oranlarına ulaşamayacağı, en fazla yürütülen tahmin.
SYRIZA İKTİDAR OLUR MU?
Anketlerin gösterdiği oy oranı SYRIZA'nın tek başına iktidar olmasına yetmiyor. Bu durumda SYRIZA'nın başka sol partilerle koalisyon arayışına gireceği düşünülüyor. Pasok, Kinima ve Patomi'nin bu arayıştaki kilit partiler olabileceği belirtiliyor. Yunanistan Komünist Partisi'nin böylesi bir koalisyona girmesi olası gözükmüyor.
SYRIZA'SIZ HÜKÜMET FORMÜLÜ NELER?
İkinci olasılıksa başında Antonis Samaras'ın bulunduğu ve Yeni Demokrasi'nin merkezinde olduğu bir kaolisyon.
Ancak Yeni Demokrasi'nin birinci parti olmayıp ekstra 50 koltuğa sahip olamaması durumda bir kabine oluşturmasının çok zor olacağı düşünülüyor.
SONUÇLAR AVRUPA ÇAPINDA NASIL BİR ETKİ YARATABİLİR?
Bu soru en çok ekonomi bağlamında soruluyor. SYRIZA'nın hükümet kurması AB ve uluslararası finans kurumlarını kaygılandıracak.
Olası bir SYRIZA hükümetinde Yunanistan ile özellikle borçların müzakeresi konusunda Troyka'yla (AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) gerilim yaşanabileceği son derece olası görünüyor. Ayrıca SYRIZA hükümetinin Euro Bölgesi'nin varlığının ve yapısının daha fazla sorgulanmasına neden olacağı tahmin ediliyor.
Öte yandan böylesi bir sol hükümetin bir model oluşturarak başta İspanya olmak üzere diğer ülkelerdeki sol partilerin güçlenmesine etkide bulunabileceği yorumları da mevcut.