Yunanistan, 25 Ocak'taki erken seçime hazırlanıyor. Seçimlerden Radikal Sol Koalisyon Syriza'nın birinci parti olarak çıkması beklenirken Syriza'nın vaatleri ise AB kanadında tartışma yaratıyor. Parti, Yunanistan ile Troyka arasındaki borç sözleşmesini yenileme arzusunu dile getirirken Atina'da konuşulan bir başka görüş de Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkmasına ilişkin… Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkmasına dair olasılıklara ise Almanya'dan destek geldi. Almanya hükümeti, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkmasının karşısında durmayabileceği yönündeki görüşlerini dile getirildi.
"Ali Topuz'la Dünya Hali"ne konuk olan Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu'nun siyasi sekreterliğini yürüten, Zaman Gazetesi yazarı Ali Yurttagül, Syriza'nın Brüksel'den nasıl göründüğünü, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkmasına dair olasılıklara Almanya'nın nasıl yaklaştığını değerlendirdi. Yurttagül, Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda AB içinde varılan işbirliğine de değinirken Yunanistan'daki gelişmelerin ülke içinden nasıl göründüğünü Kathimerini Gazetesi yazarı Nikolas Stelya aktardı.
Syriza'nın Yunanistan ile Troyka arasındaki borç sözleşmesini yenileme arzusunun Avrupa'da yakından izlenen bir süreç olduğunu belirten Ali Yurttagül, bunun gerekçelerini şöyle açıkladı: "Çünkü 240 milyar gibi bir paranın nereye gittiği tartışması var. Bunun dönüp dönmeyeceği tartışılıyor. Öbür taraftan, Syriza sosyal haklar ve kriz politikasında özelleştirmeleri geri göndermek istediği için yeni kaynaklara ihtiyaç var. Bunun nereden geleceği de tartışılıyor. Buna karşılık, eğer Syriza seçim vaatlerini yerine getirmek isterse, Avrupa Birliği Uluslararası Para Fonu şu anda Yunanistan'a yeni krediler vermek zorunda kalacak. Syriza'nın elinde buna karşılık olarak da bir koz var: "Eğer biz zorlanırsak Euro'yu da terk edebiliriz" diyor. Yani, bir nevi kredi pokeri oynanıyor diyebilirim."
Yurttagül, Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda AB içinde varılan işbirliği hakkında ise şunları söyledi: "Bu ambargolar konusunda AB'nin ortak ve tutarlı bir politika üretmesi, benim gibi yıllardan beri Avrupa Birliği'yle yakından ilgilenen insanlar için de sürpriz oldu. Bence bu sadece bizim için değil Moskova için de sürpriz oldu. Putin Avrupa Birliği'nin bu şekilde çok kesin tavır koyacağını büyük bir ihtimalle beklemiyordu. Çünkü 28 ülkenin hele Rusya gibi çok güçlü bir ülkeye karşı ortak bir dış politika üretmesi kolay değil."
"BÜYÜK SİYASİ ÖĞELER EURO TARTIŞMASINI GÜNDEME ALMIYOR"
Kathimerini Gazetesi yazarı Nikolas Stelya ise Yunanistan'daki büyük siyasi öğelerin Syriza'nın başlattığı Euro tartışmasını gündeme dahi almak istemediklerini belirtti. Stelya, "Onların söylemleri Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması şeklinde. Küçük partiler ise Yunanistan'ın Drahmi'ye geri dönmesini programlarına almış durumdalar. Onların dışındaki bütün siyasi öğeler Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması üzerine kurulu bir programla yollarına devam ediyorlar ama son zamanlarda özellikle iktidar değişikliğiyle ve Syriza'nın iktidar yürüyüşüyle beraber Avrupa basınında çıkan Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalıp kalmayacağı tartışmaları kuşkusuz Atina'da da yankı buluyor" dedi.