Kongre’deki Cumhuriyetçi çoğunluk, IŞİD’e karşı askeri güç kullanma konusunda Başkan ile işbirliğine hazır. Silahlı kuvvetleri kullanma yetkisi, Irak ve Suriye’deki askeri operasyon için istendi, ancak bu ülkelerle sınırlı değil. Askeri güç, ihtiyaca bağlı olarak, çok daha geniş bir alanda kullanılabilir.
ABD’nin askeri çabalarını artırma ihtiyacı, uzun zaman önce oluştu. Ancak Irak’taki silahlı çatışmalara çok daha ciddi müdahalesi, Irak Başbakanı Haydar Al-Abadi hükümetinin Amerikan askerlerine yargı dokunulmazlığı tanıdığı Aralık 2014’te mümkün oldu. Eski Başbakan Nuri Al-Maliki, bunu yapmayı reddetmişti ve ABD, 2011 yılında, tüm askeri birliklerini Irak’tan çekmişti.
Başkan Obama’nın attığı son adım, IŞİD’e karşı savaşın yeni aşamaya girdiğini gösteriyor. Irak hükümet ordusu ile peşmerge, koalisyonun düzenlediği hava saldırıları sayesinde, IŞİD’in ilerleyişini durdurmayı başardı. Ancak hem peşmerge, hem Şii milisler, hem de Irak ordusu, henüz sadece savunurken bile büyük kayıplar veriyor. Oysa Sünni bölgelerde saldırıya geçiş, çok daha büyük çabalar ve şu anda sahip olduklarından farklı askeri teçhizat ve silahlar gerektirecek.
"WASHINGTON'UN ELLERİYLE DOĞURDUĞU CANAVAR, BUGÜN KENDİSİNİ TEHDİT EDİYOR"
Natsionalnaya Oborona (Ulusal Savunma) dergisinin Baş Editörü askeri uzman Igor Korotçenko, ABD’nin IŞİD’e karşı savaşta yeni bir aşama başlatmaya hazır olduğunu belirterek şunu söyledi:
“Ön koşullar oluşturuldu ve gereken yasal prosedürlere resmiyet kazandırıldı. İş, ABD siyasi yönetiminin kararına kaldı. Yetki verildikten sonra, ABD’nin Ortadoğu’daki yeni aktif askeri operasyonuna tanık olacağız. ABD’nin Beşar Esad rejimine karşı savaşan uluslararası terörizme destek politikasıyla doğurduğu İslami terörizm cini, bugün ABD’nin kendisi için ciddi ve doğrudan tehdide dönüştü.”
Savaşın doğasını anlamak için ABD’nin hangi kontenjanı kullanacağına bakacaklarını ifade eden Igor Korotçenko, Amerikalıların muhtemelen aktif şekilde hassas silahlar ve insansız hava araçlarını kullanarak sınırlı operasyonlar düzenleyeceğini düşünüyor. Uzman, operasyonun başarılı olması için kara birliklerine ihtiyaç olduğunu kaydetti.
ABD’nin Irak’ta askeri gücünü artırmasının temel nedeni, modern askeri güce başvurmadan IŞİD’in kontrolündeki bölgelerde ilerleyişi sürdürmenin neredeyse imkansız olması. Üstelik peşmerge ve Şii milisler, çatışmalarda büyük kayıplar veriyor.
Böylece BM Güvenlik Konseyi’nin iznini almadan silahlı kuvvetlerin kapsamlı şekilde kullanımına başvuran ABD, Ortadoğu’da ve genel olarak uluslararası arenada sorumsuz politikasının ürünü olan hatalarını düzeltmek zorunda olduğunu itiraf etmiş oluyor.