NATO Moskova'yla yeniden masaya oturmak istiyor. Rusya ile tüm ilişkilerini askıya alan Kuzey Atlantik Askeri İttifakı'ndan işbirliği açıklaması geldi. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Philip Breedlove, Rusya ile yeniden üst düzey ilişki kurmak istediklerini söyledi. Breedlove, konuyu Rusya Genelkurmayı'yla görüştüklerini belirtti.
Ukrayna krizi nedeniyle Moskova'yla ters düşen NATO'yu Rusya'yla yeniden aynı yörüngeye çeken sebepleri, Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Haydar Çakmak, Radyo Sputnik'te değerlendirdi.
'RUSYA'YI YOK SAYMAK MÜMKÜN DEĞİL'
Çakmak, "Bir ülkeye çatışmaya girmek istemiyorsanız bunun tek yolu diyalog. Bu, yanlış bir hareketten geri dönmenin göstergesidir. Rusya gibi önemli bir ülkeye kapıyı kapatırsanız tekrar açmak zorunda kalırsanız. Rusya'yı yok saymak mümkün değil. Ayrıca NATO, barışı korumak için örgütlenmiş bir uluslararası örgüt. Karşısında Rusya gibi askeri ve ekonomik gücü, itibarı olan Rusya'yla dargın olmaktansa neyi konuşmak istiyorlarsa konuşmanın daha akıllıca olacağını düşündüklerinden bu teklifi götürdü" dedi.
NATO'nun özellikle Avrupa'da Rusya'yla diyalog kurma zorunluluğu hissettiğini belirten Haydar Çakmak, uluslararası ilişkilerde "Ben konuşmuyorum, seni tanımıyorum" demek gibi bir lüksün bulunmadığına dikkat çekti.
RUSYA İLE NATO YAN YANA GELEBİLİR Mİ?
Peki, Ukrayna krizine rağmen Rusya ile sınırlarını doğuya doğru genişleten NATO yan yana gelebilir mi? Çakmak'ın yanıtı şöyle: "Gelebilir çünkü Rusya eski Soğuk Savaş dönemindeki Rusya değil. Ben 21'inci yüzyılda ülkelerin birbirileri karşısında askeri seçeneklerini kullanacaklarını da sanmıyorum. Bir diyalog kurulacağı kesinken diyaloğu kesmenin ya da kesik olan diyaloğu sürdürmenin bir manası yok. ABD'nin Ukrayna'daki krizin müzakereyle çözüleceğine yönelik bir sinyal verdiğini düşünüyorum."