Ukrayna'daki krizin başından bu yana 28. toplantıyı gerçekleştiren Konsey'de sunum yapan BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Ukrayna'nın komşuları ve diğer bölge ülkelerinin çatışmaların sürmesinden endişe ettiğini söyledi. Çatışmaların mevcut haliyle devam edemeyeceğini kaydeden Feltman, "Çatışmaların artması Minsk Protokolü'nü tehdit ediyor" dedi.
‘850 BİN KİŞİ ÜLKE İÇİNDE YERLERİNDEN OLDU'
Çatışmalar nedeniyle 850 bin kişinin ülke içinde yerlerinden edildiğini, 600 bin kişinin de komşu ülkelere sığındığını bildiren Feltman, bu insanlara acil yardım için 189 milyon dolar gerektiğini dile getirdi.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin ise toplantıdaki konuşmasında ABD'yi suçladı. Çurkin, "ABD, Ukrayna krizinde kışkırtıcı rol oynuyor. ABD'li üst düzey yetkililerin Ukrayna'ya yaptığı her ziyaretin ardından Kiev yönetimi askeri faaliyetlerini arttırıyor. ABD'nin Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges'in ziyaretiyle Ukrayna'daki durum 'mucizevi' şekilde yeniden kötüye gitmeye başladı ve bugünkü noktaya gelindi."
Çurkin, Rusya'nın Minsk mutabakatlarının eksiksiz olarak uygulanmasını başaracağını söyledi. Rusya'nın Ukrayna yönetimi, milisler ve uluslararası aktörlerle sürekli temas halinde olduğunu belirten Çurkin, bu temaslar sonucunda Minsk mutabakatlarının uygulanmasını sağlayacaklarını vurguladı.
13 Ocak'ta Donetsk'in Volnovaha kasabasında yolcu otobüsüne düzenlenen saldırıya değinen Çurkin, "Kiev yönetimi, bu korkunç olayı, hiçbir soruşturma yapılmadan milisleri suçlamak ve gerilimi tırmandırmak amacıyla kullandı" diye konuştu. Rus diplomat, bu olayın ardından Ukrayna ordusunun saldırılarını arttırdığına dikkat çekti.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise olaylar nedeniyle Rusya'yı suçlarken, İngiltere ve Fransa temsilcileri bölgedeki istikrarsızlığın sonlandırılması için Moskova'nın federasyon yanlısı milisler üzerindeki nüfuzunu kullanmasını ve diplomatik çözüm için çalışmasını istedi.