Rusya, Ebola'nın yayılmasına karşı mücadeleye katkı sağlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Gine’de Rus hastanesi açıldı. Rusya’nın Ebola virüsüne karşı mücadeleye katkısı 60 milyon doları geçti.
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketicileri Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, Rusya’nın virüsten en çok etkilenen ülkelere yardımın ön saflarında olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Rusya’dan Gine’ye insani yardım malzemeleri ve Rospotrebnadzor sağlık ekibinin mobil laboratuvarı gönderildi. Bölgeye nezaret eden BM çalışanları, Rusya’nın gönderdiği laboratuvarın, sadece Ebola değil kıtada bulunan tüm virüsler için çalışma yapan tek laboratuvar olduğunu ifade etti. Afrika’da kolera, sıtma ve tifonun yaygın olduğu ortaya çıktı. Bir hastalığın diğerinden farklılaştırılması çok önemli. Rus uzmanlar, incelemeler sonucu Ebola virüsüne hemen hemen her zaman Hepatit B’nin eşlik ettiği sonucuna vardı. Bu bilgi, Ebola aşısı üzerinde çalışan bilim adamları için çok değerli. Aşı çalışmaları, dünyanın farklı noktalarında devam ediyor. Rusya dahil birkaç ülke deneysel aşılar elde etti. Şu anda testlerden geçiyorlar. Ancak etkili olup olmadığını söyleyebilmek için yarım yıl daha bekleyeceğiz.”
RUS-GİNE SAĞLIK MERKEZİ AÇILDI
Bu arada sağlık uzmanları, Ebola belasına karşı savaşı sürdürüyor. Gine’de Rus-Gine Sağlık Merkezi açıldı. Rospotrebnadzor Başkanı Anna Popova, merkezin laboratuvar, sabit tedavi tesisi ve bilim merkezinden oluştuğunu bildirdi. Popova şu bilgileri verdi:
“17 Ocak’ta orada bir hastanemiz açıldı. Bu hastane, sabit olduğundan türünün tek örneğidir. Daha önce Gine’ye mobil, çadırlı Rus hastane gönderilmişti. Bu hastane tamamen Ebola virüsüne göre donatılmıştı. Şimdi de Rus işletmeler sabit hastane üretti. Bu hastane, Ebola’dan sonra da orada faaliyet göstermeye devam edecek. Çok iyi donatıldı. Tasarımı sırasında, tüm biyolojik güvenlik talepleri dikkate alındı. Yani Rusya’da bulunan herhangi enfeksiyon hastanesinin birebir kopyası olarak yapıldı.”
Uzmanlara göre, tüm Afrika kıtası yüzde 100 olarak tıbbi gözetim altına alındıktan sonra Ebola galibiyetinden bahsedilebilir. Ancak hastalığın yayılmasını durdurmak mümkün. Şimdiden hasta sayısında gerileme gözlemleniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminine göre Haziran 2015’e kadar tek tük vakalar kalacak.