Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Irak 17'nci Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'nın ardından Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile ortak basın toplantısı düzenledi.
KEK toplantısında birçok alanda işbirliğini öngören imzaları attıklarını aktaran Bakan Yıldız, toplantıda ekonomik, siyasi, ticari ve yatırımcıların önünün açılmasıyla ilgili konuların ele alındığını kaydetti. Türkiye ve Irak başbakanlarının karşılıklı ziyaretlerinden sonra gerçekleştirilen toplantının önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, "Irak'la birbirimizi daha iyi anlayan ve destek veren yapıyı sürdürüyoruz. DEAŞ ile mücadelede Irak'ın yanındayız. Irak'ın güvenlik güçlerine destek vermeye hazırız" diye konuştu.
"ÖNLEMLER ARTIRILDI"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, "Türkiye'nin sınır dışı ettiği bin 100 kişi hangi ülkelerden" sorusuna "Farklı ülkelerden birçok kişi" cevabını verdi. Yıldız, "Türkiye, Irak'a yönelik askeri yardımda yavaş mı hareket etti" sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:
"Bizatihi konuyu içinden hisseden ve bin 200 kilometreyle sınırında DEAŞ ile en fazla karşılaşan ülke Türkiye'dir. Örgüt tarafından 49 vatandaşı rehin alınan başka bir ülke değil. Bunun acısını başka yerlere çeken ülke değil. Irak-Suriye sınırında denetim konusunda ilave önlemlerimizi de aldık. Hendek ve tel örgü gibi. 1 milyon 800 bin insanın kendi ülkesinden hicret ettiği noktada yaptık bunları. Sığınmacılara yardımda G-20'de övünen batı ülkeleri, 40 milyon dolar gibi rakamlarda kalırken Türkiye 5 milyar dolarlık mali yükü sırtladı. 700 tır insani yardımı kardeşlik duyguları içerisinde gönderdik. Irak'a insani ve askeri malzeme taşıyanların işlerini kolaylaştırıyoruz. Peşmerge'ye diğer ülkeler gibi eğitim desteği veriyoruz. Talep edilmesi halinde merkezi hükümete bağlı güvenlik güçlerine de eğitim vermeye hazırız. Komşunun üzüntüsü de sevinci de bizimdir. Bütün komşular için de geçerlidir."
CAFERİ: İLİŞKİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi de KEK toplantısında iki ülkeyi ilgilendiren hassas ve önemli konuların masaya yatırıldığını belirterek, "Bu toplantı, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından daha da önem taşıyor. Ticaret, hizmet, güvenlik, elektrik ve yapı konularıyla ilgili imzalar atıldı. İki ülkenin ilişkileri dünya ve bölgedeki etkin rolümüzü artırabilir. Tarihi ve coğrafi ortak bağımız var. Köklü geçmişi olan ülkeleriz" dedi.
Terör örgütü IŞİD soruna da değinen Caferi, "Üçüncü Dünya Savaşı DEAŞ'a karşı başlatıldı. Bu mücadelede diğer ülkeler gibi Türkiye de yanımızda. Sayın Yıldız ile güvenlik meselesini ele aldık. Bu örgüt, sadece Irak ve Türkiye'yi değil tüm dünya ülkelerini tehdit ediyor" diye konuştu.
ÖNEMLİ KARARLAR İMZA ALTINA ALINDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye ile Irak arasında 9 yıl aradan sonra Bakan Yıldız ve Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'nin başkanlığında Başkent Bağdat'ta gerçekleştirilen "17'nci Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısında", ticaret, yatırım, enerji gibi iki ülke arasındaki önemli işbirliği alanları değerlendirildi. Toplantıdan sonra Bakanlar alınan kararların altına imza attı. Görüşmelerde Irak'tan Türkiye'ye ham petrol sevkıyatının artırılmasında uzlaşıldı. Heyetler ayrıca, iki ülke arasında yeni bir işbirliği alanı açacak doğalgaz boru hattının geliştirilmesi için gerekli teknik çalışmaların başlatılması hususunda mutabakata vardı. Türkiye, anlaşma ile şehir içi doğalgaz dağıtımı hususunda Iraklı teknisyenlere eğitim verecek.
YENİ KAPILAR AÇILACAK
Varılan mutabakata göre Türkiye tarafındaki Habur Gümrük Kapısı ile Irak tarafındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın kapasitesini artırma ve farklı sınır kapıları açma yönünde bir süredir yavaşlayan çalışmalara hız verilecek. Irak'tan bir heyet, önümüzdeki günlerde bu konular için Türkiye'ye gelecek. Ayrıca iki ülke arasındaki karşılıklı havayolu seferlerinin sayısının artırılması yönünde de heyetler mutabakata vardı. Bu çerçevede havayolu şirketleri bir araya gelecek.
ENERJİ İŞBİRLİĞİ ALANLARI
Toplantı sonunda enerji alanında da iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracak önemli işbirliği kararları alındı. Bağdat yönetimi, Cizre-Musul Elektrik İletim Hattı'nın operasyonel hale getirilmesi noktasında Irak tarafında eksik kalan yatırımları biran önce tamamlamayı taahhüt etti. Elektrik alanında Türk özel sektör şirketlerinin başta Basra eyaleti olmak üzere Irak'ın genelinde elektrik üretim altyapısının geliştirilmesine dönük yatırımlarının desteklenmesi hususunda Bağdat hükümeti, Türkiye'ye destek sözü verdi.