25-26 Aralık 2014 tarihlerinde Türkiye-Irak II. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Toplantısı kapsamında yapılan görüşmelerde Türkiye-Irak 17. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'nın Ocak ayı içinde Bağdat'ta gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.
Bu çerçevede Irak ile yapılan istişareler sonucu 17-18 Ocak 2015'te KEK toplantısının gerçekleştirilmesi kararı alındı. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, KEK toplantısı kapsamında bugün Bağdat'ta olacak.
Sputnik Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Yurdagül Şimşek, Bakan Taner Yıldız'ın Irak'taki temasları ve yapacağı görüşmelerin ana maddeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
IŞİD'İN EKONOMİYE ETKİSİ
Edinilen bilgiye göre Bakan Taner Yıldız'ın KEK toplantısı vesilesiyle yapacağı görüşmelerde; IŞİD nedeniyle yaşanan güvenlik sorunlarının dış ticaret ve yatırımlara etkisi ele alınacak.
TÜRK İŞÇİLERİN SORUNLARI
Irak'taki yatırımcı Türk şirketlerinin karşılaştıkları sorunların giderilmesi; mevcut karayolu ticaret hattı üzerindeki yükün hafifletilmesi ve ticaret hacminin artırılması amacıyla yeni sınır kapı ve geçişlerinin açılması konuları da değerlendirilecek. Irak'a giden Türk işçilerinin vize, oturma ve çalışma izinleri konusunda yaşadıkları sıkıntıların ortadan kaldırılması konusu da masada olacak.
ANLAŞMALAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Görüşmelerde ayrıca; 2009 yılında imzalanan ve ekonomik ilişkilerinin en geniş anlamda entegrasyonunu ve liberalizasyonunu hedefleyen "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması"nın yürürlüğe konulması; Türkiye ile Irak arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması imzalanması konusunda girişimlerin başlatılması konularının da ele alınması bekleniyor.
ELEKTRİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ
İlişkilerin temel dinamiğini oluşturan enerji alanında ise; Türkiye-Irak arasındaki mevcut ve gelecek elektrik enterkoneksiyon hatlarının geliştirilmesi, Türk özel sektör şirketlerinin başta Basra eyaleti olmak üzere Irak'ın genelinde elektrik üretim altyapısının geliştirilmesine dönük yatırımlarının desteklenmesi, 400 kV Cizre-Musul
Elektrik İletim Hattı'nın operasyonel hale getirilmesi hususunda hattın Irak tarafında kalan kısmına ilişkin yatırımların tamamlanarak enerji transferine başlanması değerlendirilecek.
TEKNİK UZMANLARA EĞİTİM
Türkiye-Irak arasında bir doğalgaz boru hattının geliştirilmesi için gerekli teknik çalışmaların başlatılması da görüşmelerin bir başka konusu olacak. Görüşmelerde, şehir içi doğalgaz dağıtımına ilişkin Iraklı teknik uzmanlara Türkiye'de eğitim verilmesi de ele alınacak.
PETROL SEVİYATININ ARTIRILMASI
Görüşmelerde ayrıca, Irak'tan Türkiye'ye ham petrol sevkiyatı ve tedarikinin artırılması, petrol ürünleri ticareti ve saha geliştirme projeleri kapsamında kamu ve özel şirketlerimizin Irak'taki operasyonlarının artırılması, depolama, boru hatları ve benzeri hidrokarbon altyapı tesislerinin geliştirilmesi ve inşası konularında Türk firmalarının faaliyetlerini artırması konularının da gündeme getirilmesi planlanıyor.