Donbass’ta insanlarla dolu otobüse saldırı düzenlendi. Saldırıda 12 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 20 kişi yaralandı. Olayın ardından Normandiya Dörtlüsü liderlerinin Ukrayna toplantısı da belirsiz bir süreliğine ertelendi.
MOSKOVA: KİEV'İN YENİ SUÇU
Rusya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Yetkilisi Konstantin Dolgov, yaşanan saldırının, “Kiev kuvvetlerinin yeni suçu” olduğunu söyledi. BM Güvenlik Konseyi de bu saldırıyı kınadı. Kiev yönetimi ve Donbass milisleri, saldırı nedeniyle birbirini suçluyor.
İnsan dolu otobüse saldırı, Donbass’ın Ukrayna ordusunun kontrolündeki topraklarında meydana geldi. Kiev, akabinde de Jen Psaki şahsında ABD Dışişleri Bakanlığı, olaydan milisleri sorumlu tuttu. Milislerin Ukrayna ordusuna ait kontrol noktasını ateşe tuttuğunu ve otobüse isabet ettiklerini iddia ettiler. Oysa trajedinin, temas hattının çok uzağında gerçekleşmesi, ne Kiev’i ne de Washington’un ezberini değiştirmedi.
UKRAYNA'NIN İDDİALARI GERÇEKLERLE UYUŞMUYOR
Bu arada aracın hangi silahtan vurulduğu da halen meçhul. Ukrayna ordusu, “Grad” üzerinde duruyor. Milisler, otobüsün bulunduğu yere sadece bu silahla ulaşabilirdi ancak fotoğraf ve videoda görünen hasarın doğası, bu iddiayı yalanlıyor. Uzmanlar, otobüse makineli tüfekle saldırıldığı görüşünde birleşiyor. Ancak milisler, olay yerine en az 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yani milislerin bu saldırı nedeniyle suçlanması, gerçeklere aykırı.
Daha net yanıtı askeri uzmanlar verebilir ancak Donbass temsilcileri, olay yerine gidemiyor. Adı birçok insan hakları ihlaline karışan Ukraynalı askerlere de bu konuda güvenilemeyeceği açık. Bölgede faaliyet gösteren AGİT misyonu çalışanları, bu soruyu yanıtlayabilir. Böyle bir yetkiye ve niteliğe sahipler.
KUVALDİN: KRİZ DORUĞA ULAŞMAK ÜZERE
Moskova yönetimi, saldırı hakkında soruşturma yapılmasını talep ediyor. Zira olaydan, provokasyon kokuları geliyor. Uluslararası toplum, çatışmaya barışçıl çözüm yollarını konuşurken, dışişleri bakanları da Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin toplantısı için hazırlıklar yaparken, Donbass’ta gerginliğin tırmandığını belirten siyaset uzmanı Viktor Kuvaldin şöyle konuştu:
“Geçen yılın sonlarından bu yana, barış için aktif çaba harcanıyor. Özellikle de Avrupa Birliği yönetimi ve tüm Normandiya dörtlüsü tarafından. Amaç, siyasi çözüm bulmak ve Minsk anlaşmalarının tümüyle hayata geçirilmesini sağlamak. Ancak hem Ukrayna’da hem de dışında, bunu istemeyen ve kuvvet yoluyla durumu lehine çevirmeyi uman güçlerin olduğu ortada. Şu anda durum gergin. Kapsamlı bir çatışmaya geçiş için zemin hazırlandı. Görünüşe göre kriz doruk noktaya doğru ilerliyor ve yakın zamanda, şöyle veya böyle çözüme kavuşacak. Ya silahlı çatışmanın ikinci aşamasını göreceğiz ya da çatışan tarafları müzakere masasına oturtmayı başaracaklar.”
POROŞENKO'NUN ÇELİŞKİSİ
Ukrayna Cumhurbaşkanı Pyotr Poroşenko, halen barışçıl çözümün taraftarı olduğunu söylüyor. Ancak diğer yandan da televizyona çıkarak Kiev’in ateşkes döneminde ülkenin doğusundaki asker sayısını artırdığını, orduya yüzlerce teçhizat ve silah sağlandığını açıklıyor. Ayrıca dördüncü seferberlik dalgasını ilan etmeye hazırlanıyorlar. Bu kez orduya, 25-60 yaş arası erkeklerin yanı sıra, kadınlar da alınacak. Ukrayna Savunma Bakanı Stepan Poltorak, seferber edilen rezervlerin, eğitimin ardından çatışma bölgesine gönderileceğini açıkladı.
Moskova, Kiev’in askeri hareketliliğinden tedirgin. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz günlerde Avrupalı mevkidaşlarını uyararak Ukrayna ordusunun öngörülebilir gelecekte sorunu kuvvet yoluyla çözmek için yeni bir girişimde bulunabileceğini söyledi. Ancak Batı, Rusya’nın bu uyarısına da aldırmıyor.