Adana'ya, Suriye'den gelebilecek olası füze saldırısına karşı Hollanda tarafından kurulan ve 2 yıllık görev süresi dolan Patriot füze savunma sistemlerinin yerine, bu kez İspanyol Patriotları yerleştirilecek. İncirlik Üssü'ne yerleştirilecek Patriot bataryasının yanı sıra yaklaşık 150 İspanyol askerinin de görevlendirileceği belirtildi.
ABD'nin Patriot bataryaları Gaziantep'e, Almanya'nın bataryaları da Kahramanmaraş'a yerleştirilmişti. Almanya Bakanlar Kurulu, Patriot füze sisteminin ve Alman askerlerinin görev süresini bir yıl uzattı.
Hollanda'nın görevinin sonlanması sonrasında İspanya'nın bu görevi üstlenmesini ve Almanya'nın Patriot misyonunun süresini uzatmasını, milli güvenlik ve dış politika uzmanı Sait Yılmaz, SETA güvenlik araştırmaları direktörü Murat Yeşiltaş ve Küresel Bak aktivisti Tayfun Mater, Sputnik Haber Ajansı için değerlendirdi.
"TÜRKİYE, BÖLGEDEKİ KOMŞU ÜLKELERİN GÖZÜNDE GÜVENİLİRLİĞİNİ KAYBETTİ"
Patriotların konumlandırılmasının kısa vadeli bir süreç olmadığını belirten Sait Yılmaz, "Bunun Suriye'deki olaylarla, Türkiye'ye doğrudan bir saldırıyla bir alakası yok. Patriotlar, ABD'nin Ortadoğu'yla ilgili uzun vadeli planının bir parçası. Hatta bu planın birinci aşamasında hedef, İran. Bu füzelerin kullanılmasına karşı, İran'ın kendini savunmaması için füze kalkanı kullanılacak. Bu planların hayata geçmesi için önümüzde 15-20 sene var. bu süreçte öncelikle Rusya'yı yanlarına çekerek Rusya'yı bu konuda nötr hale getirmeye çalıştılar ancak Rusya bu konuda Batı'nın gerçek niyetini anladığı için buna yanaşmadı. Burada en akılsızca politikayı Türkiye uyguladı. Çünkü Türkiye'ye yönelik bir füze tehdidi yok. İran, Türkiye için bir tehdit değil. Türkiye bu füze savunma sistemlerini almak suretiyle, Avrupa'yı uzaktan korumuş olacak. Yani, onlar korunacak, biz hedef olacağız. İkinci olarak Türkiye, bu bölgedeki komşu ülkelere olan güvenilirliğini kaybetti. Siz tamamen Batı'nın çıkarlarına uygun olan, sizin çıkarlarınıza uygun olmayan bir füze sistemini ülkenize getirmekle İran ve Rusya'yla bir yandan dostluk gösterileri yaparken nasıl samimi ilişki kuracaksınız? Türkiye, bence bu konuda kötü bir sınav verdi. Türkiye gerçekten bölgesel bir güç olacaksa, çıkarları söz konusu olduğu zaman Batılı ülkelere ‘dur' diyebilmeli ve böylece bölge ülkelerin gözünde prestij kazanmalı" dedi.
"TÜRKİYE AÇISINDAN GÜVENLİK RİSKLERİ GİDEREK ARTIYOR"
SETA güvenlik araştırmaları direktörü Murat Yeşiltaş ise Türkiye açısından güvenlik risklerinin giderek arttığını belirtti. Yeşiltaş, sözlerine şöyle devam etti: "Sadece devlet düzeyinde değil, Suriye'den bir tehdit algılaması söz konusu değil Türkiye'nin. Artık bölgede IŞİD üzerinden, savaş içinde savaş yapılıyor. Dolayısıyla, Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olarak bu hakkını kullanması, Almanya'nın ve diğer NATO üyesi ülkelerin de buna destek vermesi, bir müttefikin korunması anlamında son derece doğal bir şey. Tehdit arttığı müddetçe Türkiye'nin kendisini ve müttefiklerin Türkiye'yi savunması açısından okumak lazım bu meseleyi. Onun dışında ben, Patriot'ların uzun vadede bölgesel dengeyi değiştirecek bir savunma sistemi olarak ortaya çıktığını düşünmüyorum. Bu sadece Türkiye'nin bu riskler karşısında kendisini koruması için bir araç."
"SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE CİDDİ BİR SALDIRI YAPILAMAZ"
Konuyu değerlendiren bir başka isim olan Küresel Bak aktivisti Tayfun Mater de patriotların değiştirilmesinde anormal bir durum olmadığını vurguladı. Mater, "Anormallik, ta iki yıl önceden de bu Patriot'ların üç ayrı bölgeye yerleştirilmesinde var. Çünkü Suriye'den Türkiye'ye karşı ciddi bir saldırı yapılacağı olasılığı, benim aklımın hiç ermediği bir şey. Hem Suriye hava kuvvetlerinin gücü olarak baktığımızda hem de Ortadoğu'daki duruma genel olarak baktığımızda Suriye'nin, başında bunca dert varken kalkıp Türkiye'ye saldırması ihtimal dışı. Esas olarak anladığım, Türkiye'nin hava savunması zayıf olduğu, Patriot füzeleri olmadığı için Türkiye hükümeti dışarıdan bir destek istedi ve o destek bu şekilde geldi. Fakat bunun şu anda özellikle devam etmesi bence çok gereksiz. Çünkü şu anda Suriye hava sahasını ağırlıkla koalisyon güçleri kullanıyor ve IŞİD'e karşı ciddi hava saldırıları yapılıyor. Bir resmiyete dökülmese bile Suriye hükümeti ile zımmi bir anlaşmayla bu hava sahası kullanımı devam ediyor. Türkiye burada çok arkada kalan bir pozisyonda. Bu yüzden Patriot'ların burada konuşlanmasının herhangi bir gereği yok" ifadelerini kullandı.