Başkent Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi'nin ışıkları, saldırıda hayatını kaybeden 12 kişiyi anmak için TSİ ile 21.00'de on dakika süreyle söndürüldü.
Eyfel Kulesi'nde anma fikrini hayata geçiren Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo gün içinde yaptığı bir açıklamada, Paris'in yazarlar, felsefeciler, bilim adamları ve gazeteciler için bir sığınak olduğunu belirterek, "Bu şehirde aşırıcılara yer yok" ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Republique meydanında da, hayatını kaybeden 12 kişi için başka bir anma töreni düzenlendi. Anma törenine katılan binlerce kişi ellerinde "Hepimiz Charlie'yiz" pankartları taşırken, kurbanlar anısına mumlar yaktı, meydana çiçek bıraktı.
Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen silahlı saldırıda ikisi polis, dördü karikatürist 12 kişi yaşamını yitirmişti. Olaydan sonra ülke çapında güvenlik önlemleri arttırılmıştı.
Twitter'dan yapılan açıklamada, "JeSuisCharlie" etiketi kullanılarak dakikada 6 bin 500 tweet atıldığı da belirtildi.
MOSKOVA'DA EYLEM, KIRIM MÜFTÜSÜ'NDEN UYARI
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Fransa Büyükelçiliği önüne saldırıda ölenlerin anısına yüzlerce çiçek bırakıldı ve mumlar yakıldı.
Olaya ilişkin açıklama yapan Kırım Müftüsü Emir Ali Ablayev de, dini inancın bu tür saldırılarda haklı bir gerekçe oluşturamayacağını söyledi. Ablayev, derginin İslam'a ilişkin yayın politikasının hiç kimseye öldürme hakkı vermediğini vurguladı.
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen gösteride konuşan Başbakan Mark Rutte, sadece Hollanda'da değil, Avrupa genelinde Fransa'yla dayanışma için benzer gösterilerin düzenlendiğini belirterek "Korkunun bizi yönetmesine ve özgürlüklerimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Başbakan Rutte'nin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Guvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten, Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan ve Hollanda'da yayımlanan büyük gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin de katıldığı gösteride saldırıda ölenlerin yakınlarına dayanışma mesajı verildi.
Rotterdam'ın "Plein 1940" meydanında düzenlenen gösteride de Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, kalemin en güçlü silah olduğunu belirtti.
ROMA'DA MEŞALELİ GÖSTERİ
İtalya Ulusal Basın Federasyonu ve Yabancı Gazeteciler Birliği'nin de aralarında bulunduğu çeşitli basın kuruluşları tarafından düzenlenen meşaleli anma mitingine, parlamenterler, farklı kanattan siyasi partiler ve sendikalar da destek verdi.
Ülkede çıkan gazeteler saldırıya geniş yer ayırırken gazetelerin büyük bölümü, "Özgürlüğe saldırı" manşetini attı.
İslamiyeti sorumlu tutan başlıklar atan sağcı gazetelere tepki gösteren Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Teröristler ile İslam'ı birbirine karıştırmaktan kaçınmak lazım" dedi.
ATİNALILAR DA "BEN CHARLİE'YİM" DEDİ
Charlie Hebdo'ya düzenlenen silahlı saldırı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da da protesto edildi.
Başkentteki Fransız Enstitüsü önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, Paris'teki silahlı saldırıyı protesto etmek için "Je Suis Charlie (Ben Charlie'yim)" yazılı pankartlar açtı.
Saldırıda yaşamını yitirenler için mum yakan göstericiler, derginin bazı nüshalarını başkent sakinlerine dağıttı. Gösteriye eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin yanı sıra çok sayıda milletvekili ve sanatçı katıldı. Protesto eylemi olaysız bir şekilde sona erdi.