Charlie Hebdo saldırısı, ‘radikal İslamcıların kurduğu daha büyük bir planın parçası olabilir mi ya da Avrupa'yı daha büyük bir tehlike mi bekliyor' gibi sorular yeniden gündeme geldi. Uzmanlar 2011'de de Hz. Muhammed'in karikatürlerine yer verdiği özel sayının ardından merkezi ateşe verilen Charlie Hebdo'ya dün düzenlenen saldırıyı Sputnik için değerlendirdi.
Oxford Üniversitesi'nden Profesör Mark Almond'a göre dün 12 kişinin öldüğü saldırının, derginin aşırı İslamcıları yeren karikatürlerin yanı sıra Hz. Muhammed'in karikatürlerine yer vermesi nedeniyle ‘intikam almak için düzenlenmiş olması' en yakın ihtimal.
FATAH: DERGİNİN YAYIN POLİTİKASI YALNIZCA BİR BAHANE
Kanadalı yazar ve aktivist Tarek Fatah ise saldırının yalnızca bir "kulp" olduğu görüşünde. Fatah, "Charlie Hebdo, vihatçıların gayrimüslimlere yönelik saldırılarının bir parçasıydı. Derginin yayın politikası yalnızca bir bahane. Hedefte Charlie Hebdo olmasaydı, başka birileri olurdu" dedi. Paris'teki saldırının, ‘İslamcıların, Batı'ya savaş ilan ettiğinin bir göstergesi' olduğunu söyleyen Fatah, "Ancak Batı, durumu henüz kavrayamamışa benziyor" yorumunu yaptı.
Danimarka merkezli SIOE (Avrupa'nın İslamlaşmasını Durdurun) grubunun lideri Anders Gravers de, saldırının Charlie Hebdo'nun karikatürleriyle bağlantılı olduğunu savundu. Gravers, "Charlie Hebdo'yu daha önce de tehdit etmişlerdi. Ofislerine daha önce de saldırı düzenlediler. Derginin saldırıdan önceki son tweet'i de IŞİD'i yeriyordu" dedi.
ABRAHMS: CİHATÇILAR, AVRUPA'YA DÖNÜYOR OLABİLİR
Sputnik'e konuşan Northeastern Üniversitesi'den terör araştırmaları uzmanı Max Abrahms, saldırıların çok iyi organize edilmiş olduğunu dikkat çekti.
Irak ve Suriye'deki cihatçıların Avrupa'ya dönüyor olabileceğini belirten Abrahms şu değerlendirmede bulundu: "Paris'teki, son zamanlarda gördüklerimizden daha ciddi bir saldırıydı. Saldırıyı gerçekleştirenler birden fazlaydı. Saldırıyı gerçekleştirme biçimleri ve kaçış planları bakımından da oldukça profesyonel görünüyorlardı. Bu nedenle saldırganların, örneğin Suriye'de bulunup eğitim görmüş olabileceğine dair endişeler var. Avrupa'dan binlerce savaşçı, Fransa'dan da en az bin kişi, IŞİD'e katılmak için diğer ülkelere gitti. Bu savaşçılar, gittikleri yerde iyice bilenip eğitimlerini tamamladıktan sonra yaşadıkları ülkelere dönüp kendilerine kolay hedefler seçebilir. Paris'te gördüğümüz de bunun ilk örneklerinden biri olabilir."
Abrahms, saldırganları harekete geçirenin ne olduğu konusunda ise bir şey söylemenin zor olduğunu vurgulayıp "Saldırılar, Fransız dış politikası ya da Fransa'daki yaşam biçimine yönelik gerçekleştirilmiş bir saldırı olabilir" dedi.
VERNOCHET ‘DAHA BÜYÜK BİR PLAN' UYARISI YAPMIŞTI
Öte yandan Fransız gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Jean-Michel Vernochet de, Aralık 2014'te Fransa'da düzenlenen saldırılar ve Avustralya'daki rehin alma olayının ardından ‘aşırı İslamcıların bu yıl Avrupa'ya sistematik biçimde saldırılar düzenleyebileceği' uyarısında bulunmuştu. Vernochet, "Fransa'nın, İngiltere ve Avustralya'yla birlikte ABD öncülüğündeki IŞİD'le mücadele koalisyonunda yer aldığını unutmamalıyız. Bu da düşünüldüğünde, Avrupa güvende olduğunu sanmamalı" demişti.