Batı'nın Moskova'ya yönelik ekonomik yaptırımları ve kriz seviyelerine kadar düşen ham petrol fiyatları nedeniyle, Rusya ekonomisi 2014 yılı sonuna doğru yeni bir kriz dalgasıyla yüzyüze geldi. Rusya'nın para birimi Ruble, birkaç ay içinde yüzde elli oranında değer kaybetti. Peki Rusya ekonomisini 2015 yılında nasıl bir tablo bekliyor?
Sputnik Haber Ajansı'ndan Ekaterina Blinova'nın derlediği uzman görüşlerine göre yaptırımlardan olumsuz etkilenen Avrupalı iş çevreleri, Brüksel üzerinde baskıyı artırabilir ve Avrupa Birliği (AB) yönetimi, Rusya'ya dönük yaptırım politikasından yakın gelecekte vazgeçebilir.
Avrupalı liderlerin bazıları, yaptırımların beklenen sonuçları vermediği görüşünde. Avusturya basınına konuşan Devlet Başkanı Heinz Fischer, "Rusya'da oluşacak ekonomik bir kriz, sorunları çözmek bir yana, çok daha fazla sorun yaratabilir" demişti. Fischer, Moskova'ya uygulanan yaptırımların "beklendiği gibi siyasi bir sonuç da getirmediğini" belirtmişti.
"RUSYA YAKINDA ESKİ GÜCÜNE KAVUŞABİLİR"
2015 YILINDA BATI'YLA İLİŞKİLER KÖTÜLEŞİRSE NE OLUR?
Rusya'yla Batı arasındaki ilişkilerin 2015 yılında kötüleşmeye devam etmesini de ihtimaller arasında sıralayan Prokudin, Moskova'ya yönelik yaptırımların ağırlaştırılması durumunda Rusya'da gıda ve ilaç fiyatlarının yüzde 12 ila 20 oranında artabileceğini, Ruble'nin de daha fazla değer kaybedebileceğini öngörüyor.
Prokudin'in beklentisine göre, ham petrol fiyatlarının 57-62 dolar aralığında olması durumunda Rusya'da dolar 50-55 ruble aralığında kalacak. Euro da 63-67 rubleden işlem görecek.
"RUSYA, BU FİNANSAL FIRTINAYA DAYANABİLİR"
Avrupa Birliği Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün Aralık ortasında yayınladığı, "Yaptırımlar Rusya üzerinde nasıl bir etkiye sahip?" başlıklı rapora göre ise Ruble'de görülen sert düşüşe rağmen Rusya'daki ekonomik durum 2009 resesyonuyla kıyaslanacak derecede kötü değil. AB Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden Nicu Popescu, "Rusya'nın dengeli bir bütçeye sahip olması, devlet borçlarının düşük seviyede olması ve Rusya Merkez Bankası'nın oldukça geniş uluslararası rezervlere sahip olması nedeniyle, Rusya'nın 2-3 yıl daha finansal bir fırtınaya dayanabileceğini" söylüyor.
Popescu'nun görüşüne göre yaptırımlar sonuç olarak, Rusya'yı Çin'in kollarına itiyor ve Batı'ya alternatif küresel bir finans sisteminin oluşum sürecini hızlandırıyor.