Sonuçları "Science" dergisinde yayımlanan araştırma, hücreler bölünürken DNA'da meydana gelen rastgele değişimlerin yetişkinlerde görülen kanserlerin üçte ikisinden sorumlu olduğunu gösterdi. Kanser vakalarının üçte biri ise çevresel faktörler ve kalıtıma bağlanıyor.
Johns Hopkins Üniversitesi'nden Amerikalı bilim adamları, 31 kanser türü üzerinde yaptıkları araştırmalardan sonra, bunlardan 22'sini kök hücrelerde meydana gelen engellenemeyen mutasyonlar yüzünden gerçekleştiği yargısına vardı. Araştırmada, beyin, pankreas, kan, kemik, testis ve yumurtalık kanserlerinin nedeninin genelde "biyolojik şanssızlık" olduğu ortaya çıktı.
Araştırmacılar, ortalama yaşam süresinde 31 farklı dokudaki kök hücrelerin bölünme sayısıyla ilgili verileri analiz ettiler. Sonuçlar, bu 31 dokuda meydana gelen kanser sıklığıyla karşılaştırıldı. Araştırma, belirli bir dokudaki kök hücre bölünme sıklığı ile bu dokulardaki kanser gelişme olasılığı arasında güçlü bağ olduğunu gösterdi. Hücreler ne kadar sık bölünürse genlerdeki olumsuz değişimler o kadar artırıyor ve bu da kansere yakalanma riskini artırıyor.
Araştırma, yaşam tarzını iyi yönde değiştirmenin bazı kanserlere yakalanma riskini çok da fazla etkilemediğini gösterse de bilim adamları, alkol, sigara kullanımı ve sağlıksız beslenmenin kansere yakalanmadaki "şanssızlığı" artırdığını belirtiyor.
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Bert Vogelstein, kansere yakalanma nedeninin, şanssızlık, çevresel ve genetik faktörlerin kombinasyonu olduğunu belirterek "Önemli olan kanserin erken ve özellikle cerrahi operasyonla tedavi edilebileceği aşamadayken teşhis edilmesi" diye konuştu.