Aralık ayında Rusya ile Türkiye hükümetleri arasında kültür merkezlerinin faaliyetleri hakkında anlaşma imzalanalı iki yıl oldu. Taraflar bu anlaşma gereği Ankara’da Rus Kültür ve Bilim Merkezi ve Moskova’da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılması konusunda anlaşmaya varmışlardı.
Rossotrudniçestvo Federal Ajansı Müdürü Konstantin Kosaçev’in Sputnik’e yaptığı açıklamaya göre, bu yılın şubat ayında Türkiye’de resmi olarak Rus Kültür ve Bilim Merkezi açılırken, fiili olarak kısa bir zaman öncesinde çalışmalarına başladı:
"KÜLTÜR MERKEZLERİ ARACILIĞLA ÇÖZÜM"
''Türkiye’deki merkezimiz bugün itibariyle BDT dışındaki yakın bölgede açtığımız tek yeni Rus Kültür ve Bilim Merkezi özelliği taşımaktadır ve tabii ki Rusya için mutlak bir önceliktir. Biz Türkiye ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz, bu nedenle bu ilişkilerde büyük bir perspektif görüyoruz. Ankara’daki Kültür Merkezimiz ve Moskova’daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin iyi bir düşünce manasında 'karargah' olabileceğinden eminiz. Bu karargah askeri operasyonlara yönelik değil, tam tersi gerçekten ilişkilerimizde var olan sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik olacaktır. Sorunlar olmadan olmaz. İçten diyaloglar, gençler arasında doğrudan işbirliği temaslarının teşvikiyle, üniversiteler, kültür merkezleri aracılığıyla sorunlar çözülebilir ve bu diyalog sonuç olarak büyük bir siyasi öneme sahip bulunacaktır. Bu yüzden iki ülke toplumu birbirlerini gazete sayfaları ve televizyon ekranları üzerinden değil, doğrudan iletişim kanalları ile algılayacaklardır. Bu şekilde siyasiler daha kolay ortak bir zemin ve ortak bir dil bulacaklardır. Bu nedenle Ankara’daki Rus Kültür Merkezi ve Moskova’da Türk Kültür Merkezi sadece kültür, bilim ve eğitim amacı taşımayacak, aynı zamanda tüm alanlardaki ikili ilişkilerimizin gelişimi için önemli bir unsur teşkil edecektir'.'
"HEDEF 2015'DE KAPILARI AÇMAK"
Yunus Emre Stratejik Gelişim Dairesi Enstitüsü Müdürü Hasan Kocabıyık’ın yaptığı açıklamaya göre, Yunus Emre Enstitüsü uzun zamandır Rus eğitim kurumları ile işbirliği yapmasına rağmen, hükümetlerarası anlaşmalar kapsamında açılması planlanan Moskova’daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi henüz açılmadı.
''Kazan’da doğrudan bir Yunus Emre merkezi yok. Orada daha önceden kurulmuş bir araştırma merkezi var. Biz oraya çeşitli destekler veriyoruz, ortak projeler yapıyoruz. Doğrudan bizim aslında diğer ülkelerde olduğu gibi bir kültür merkezi değil. Ama orada bir araştırma merkezi gibi faaliyet gösteriyor, bazı Türkçe kursleri de yapıyor. Üniversite bünyesinde bir araştırma merkezi gibi aslında orası. Yani müstakil bir kültür merkezi değil.
Planımız Moskova. Üzerinde çalışıyoruz, yakın bir zamanda açmaya arzu ediyoruz. Belli kendi iç planlamalarımızla ilgili beklediğimiz süreçler var. Ama 2015 yılında inşaalah açılacak''.
"EK MERKEZLER AÇILABİLİR"
Rossotrudniçestvo Müdürü Konstantin Kosaçev’in sözlerine göre, kültür merkezlerinin başlıca amaçları arasında dostluğun gelişmesine ve iki ülke arasındaki insani ilişkiler, kültür, bilim ve eğitim alanlarındaki ikili ilişkilere yardımcı olma geliyor. Bu merkezler aynı zamanda yurtdışında yaşayan vatandaşların ana dilini ve ulusal kültürel kimliğini korumasına yardımcı olmayı amaçlıyır. Bu nedenle Ankara’daki Rus Kültür ve Bilim Merkezi faaliyete geçeli kısa bir zaman olmasına rağmen ek merkezlerin açılması gündemde…
''Bize bu merkezin Türkiye’nin diğer şehirlerinde de şubelerinin açılması için çok sayıda talep gelmektedir. Özellikle bu şehirlerden İstanbul ve Antalya’yı kastediyoruz. Biz buna ideolojik ve teknik olarak hazırız. Ancak bunda her zaman kaynak temini sorunu bulunduğunu inkar edemeyiz. Şu anki kriz döneminde bunun yakın bir zamanda gerçekleşeceğini garanti edemem. Ancak, bu tür planlarımız vardır ve ülkemizde bu faaliyetleri destekleyecek uygun kaynaklar ortaya çıktığı zaman, ben Rossotrudniçestvo Federal Ajansı Müdürü Konstantin Kosaçev olarak Türkiye’nin İstanbul ve Antalya gibi şehirlerinde bu gibi yeni merkezlerin kurulması konusunun öncelikli olarak görüşülmesi konusunu desteklemeye hazırım. Onlara burada ihtiyaç bulunduğu açıkça görülmektedir ve onların faaliyetleri talep görecektir."