Ziyaterin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan iki cumhurbaşkanı,Rusya ve Türkiye’nin ekonomik işbirliğini güçlendireceklerini açıkladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020 yılına doğru 100 milyar dolara ulaşması gerektiği belirtildi. Liderlere göre gelişmenin asıl rezervleri turizm ve enerji alanlarındadır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretinin verimli olduğunu ve son dönemde taraflarca yapılan büyük çalışmanın doruk noktası olduğunu düşünen Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi ve Rus — Türk İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoev şunu dedi:
Ben de Rus-Türk Hükümetlerarası Komisyonun çalışmasına ve bu ziyaretin hazırlanmasına katıldım. Dolayısıyla çok büyük bir işin yapıldığını söyleyebilirim. Ziyaretin sonuçları, bakanlıkların, idarelerin ve iki devletin diğer kuruluşunun yaptığı o işin sonucu oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere değinirsek bence bugün onların verimli olmamak için şansı yok artık. Ülkelerimizin ekonomileri birbirlerini tamamlıyor ve birbirlerine ihtiyaçları vardır. Bana göre günlerimizde tam entegrasyon ve iki ülkenin etkili işbirlliği söz konusudur.
Ahmet Palankoev, Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyinin toplantılarının yılda bir kez yapıldığı; fakat bu toplantıların olmadığı aralarda iki ülkenin çeşitli bakanlığı ve dairesinin temsilcileri arasında çok yoğun bir şekilde görüşmelerin yapıldığı; bu görüşmeler sırasında Konsey toplantılarının gündeminin oluştuğu; mesela Ankara’da taraflar iki ülkenin Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlıkları arasında karşılıklı anlayışa,çalışma, istihdam ve sosyal güvence alanında işbirliğine dair bir memorandumun imzalandığı belirtti. Ahmet Palankoev sözlerine şunu ekledi:
Bu protokol, tarafların analizi yapacağını ve verimli ekonomik işbirliğinin yolundaki engelleri tespit edecek olan hareketleri yapacağını öngörüyor. Bu, göç ve vize rejimlerinin kolaylaştırılmasına ilişkin çalışmaları da öngürüyor ve kotalar da sözkonusudur. Bununla birlikte RF Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığının ve Türkiye’nin ilgili organlarının emeklilik sorunu ile ilgili çalışmaların yoğunlaştırılacağı konusunda anlaştıklarını özellikle belirtmek istiyorum. Yani Rusya’da çalışan Türk vatandaşlarının istihdamlarının Türkiye’nin emeklilik sisteminde tanınması ele alınıyor. Bu, bir yandan Rusya için ek bir yüktür fakat öte yandan gelişmiş ülkelerde var olan uygar ilişkilerin kurulmasıdır. Bunun ilişkilerimizin yeni bir düzeye çıktığına işaret ettiğini düşünüyorum.
‘Güney Akım’ projesinin Türkiye’ye olası yönlendirilmesine değinen Rus — Türk İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoev, böylece Rusya ile Türkiye arasında enerji alanındaki işbirliğinin ek bir ivme kazandığını belirtti.
Ahmet Palankoev şunu dedi:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın AB’den ve Bulgaristan’dan iznin olup olmayacağını bilmeden yatırımlar ve boru hattının inşaatını yapamadığını açık bir şekilde söyledi. Bugün bir alternatif seçildi. Türk tarafı Rusya’ya uygun şartları teklif etti. Bu, Türkiye için ek kapasitelerle dengelenecek. Bu, Türk tarafının çıkarlarına uygundur. Türkiye, ek doğalgaz boru hatlarının toprakları üzerinden geçmesi teklifinde daha önce de bulunuyordu. Bugün böyle bir durum oluştu ki Rusya Türkiye’ye yönelik hareket ediyor ve iki taraf bundan yararlanıyor.