Bu açıklamanın ne kadar gerçekçi olduğu ve böyle senaryo ihtimalinin ne kadar güçlü olduğu konusunda uzmanlar arasında fikir birliği yok.
İngiliz Jane's Defense Weekly isimli askeri dergide çalışan uzman Brooks Tigner, zemin tabanlı kanatlı füzelerin Avrupa’ya yerleştirilmesinin imkansız olduğu görüşünde. Sözlerine göre ‘Avrupa’da kendi topraklarına yeni nükleer silah yerleştirmek için sabırsızlanan bir ülke yoktur’.
Öbür yandan Rusya Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Yevgeniy Buzhinskiy’e göre ABD, Mk41 Dikey Fırlatma Sistemlerini Romanya ve Polonya’ya taşıyabilen Aegis Ashore Sistemini kullanabilir. Bu sistemler Tomahawk türü kanatlı füzelerini de fırlatabilir.
Ne de olsa Avrupalılar kendi topraklarına yeni Amerikan seyir füzelerinin konuşlandırılması ihtimalinden rahatsızlar. Acaba, Türkiye’de bu konuda ne düşünüyorlar? Türklere göre ABD’nin bu planları Avrupa ve bölgedeki güvenliği nasıl etkileyebilir?
Bilkent Üniversitesi'nden askeri uzman Güneydoğu Gazisi Koray Gürbüz, Sputnik Haber Ajansı ve Radyosu’na verdiği demeçte bu konuda şunu dedi:
ABD’nin bu füze savunma sistemlerini tekrar gündeme getirmesini anlamak için Amerika’nin Büyük Orta Doğu Projesi’ne bakmak gerekiyor. Bu proje kapsamında en önemli hedefler olarak enerji güvenliği, İsrail’in Güney Kıbrıs’ta bulduğu gazın güvenliği, enerji yolları, Kuzey Irak’taki enerji kaynakları ve İran gibi sıralanabilir. Bunlara hepsine bakarsak ABD’nin aslında neden füze savunma sistemini tekrar gündeme getirtiğini anlayabiliriz. Amerika Birleşik Devletleri ballistik füzelerin indirilmesi konusunda yaptığı açıklamada tek taraflı olarak antlaşmayı iptal ettiğini, tekrardan ballistik füzelerini geliştireceğini ve bunların Avrupa’da konuşlandırılacağını belirtti. Aslında bu, ABD’nin Rusya ile yaptığı önemli antlaşmaları tek taraflı olarak iptal etmesi, yeni bir silahlanma ve Soğuk Savaş’ın başlangıcı olarak değerlendirebiliriz. Bu yapılan hareket, Rusya’yı tehdit etmek amacıyla yapılmıştır. ABD’nin bu silahlanması ve füze savunma sistemleri, bölgenin güvenliğini ve barışı tehdit etmekte ve bölge ülkelerinin özellikle Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri, acaba yeni bir savaş mı çıkıyor, ABD yeni bir savaşa mı hazırlanıyor diye kafalarında soru işareti bulunuyor. ABD’nin acaba ilk önce destroyerlerle füze savunma sistemlerinin Akdeniz’de dolaşması yeni bir savaşın başlangıcı mıdır veyahut savaş hazırlığı mıdır, bunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Aslında ABD’nin bu yaptığı hareketler ve açıklamalar tamamen bölgenin güvenliğini ve bölgedeki kargaşanın daha da arttıracağını ve ileride bizi karanlık günler bekleyeceğini söyleyebiliriz.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_12_12/ABD-soguk-savash/