Ayrılmaz bir parça olan kargo düzenli roket taşıyıcısı yaklaşık 30 bin kilometre yükseklikteki yörüngeye gönderildi. Bugüne kadar ağır sınıf roket taşıyıcıları sadece Baykonur uzay üssünden fırlatılırdı. Bu uzay üssü SSCB’nin dağılmasının ardından Kazakistan’a ait olmuştu. Astana ile Moskova arasında imzalanan uzay üssü kiralama anlaşması 2050 yılına kadar yürürlükte kalacak. Bu nedenle tüm fırlatımlar dost ama egemen bir devletin kontrolü altında gerçekleştiriliyor. Uzay Bilimleri Dergisinin baş editörü, Rusya Tsiolkovskiy Uzay Bilimleri Akademisi üyesi İgor Marinin, Angara’nın deneme fırlatımının bu durumu kökten değiştirdiğini kaydederek şunu söyledi:
‘Fırlatım çok başarılı geçti. Bu, eşi olmayan bir roket taşıyıcısıdır. O sadece Baykonur uzay üssünden değil kuzeydeki Plesetsk hava üssünden de uyduları jeostasyoner yörüngeye fırlatabilir. Yani bu roket sayesinde Rusya uzaya bağımsız erişim imkanına sahip olmuş oldu. Ayrıca Angara’nın gelişme perspektifleri vardır. Bütün bu faktörler Rusya’nın uzay alanında yeni bir atılım gerçekleştirmiş olduğunu gösteriyor.
Yeni roket taşıyıcısı ekolojik temizdir. Motorları için yakıt olarak son derece toksik madde olan geptil değil gazyağı ile oksijen kullanılıyor. Ağır sınıf Angara ile uzay aracının fırlatımının 2016-2017 yıllarında yapılması planlanıyor.
Rusya artık uzaya bağımsız erişim imkanına sahip
17:11 23.12.2014 (güncellendi: 16:00 10.08.2021)
© Sputnik
/ Abone ol
Rusya uzay alanında büyük bir başarıya imza atarak uzaya bağımsız erişim imkanına sahip oldu. Yeni Rus ekolojik temiz roket taşıyıcısı ağır sınıf “Angara-A5”, Rusya’nın kuzeybatısındaki Arhangelsk Bölgesi Plesetsk hava üssünden fırlatıldı. Bu ağır Angara-A5’in ilk deneme fırlatımı oldu.