'Pişmiş ürün masum kabul edilebilir'
Pişmiş ürün masum kabul edilir, ancak çiğ etle temas ettiğinde mikroorganizma yükü artar. Bu, kirliyle temizi birleştirmek gibidir. Salmonella gibi bakteriler hızla çoğalır ve toksin bırakır. İnsanlar hem enfeksiyon hem de intoksikasyon yoluyla zehirlenebilir.
Salmonella: Gıda zehirlenmelerinin baş sorumlusu
Salmonella, kümes hayvanlarının bağırsak florasında yaşar. Kesim sırasında uygun koşullar sağlanmazsa ete bulaşır. Tavuğun derisi, etine göre daha risklidir. Ağzı açık protein ürünleri (tavuk, kırmızı et, deniz ürünleri) buzdolabındaki diğer gıdalara mikroorganizma bulaştırabilir. Mutlaka kapalı kaplarda muhafaza edilmeli.
Türkiye’de her 5 kişiden 1’inin gıda zehirlenmesi yaşadığını ve yılda ortalama altı kez bu sorunla karşılaşıyor. Hafif belirtilerle atlatılan vakalar olsa da, bazı durumlar yoğun bakımlık edebiliyor. Gıda güvenliği, halk sağlığı açısından milli güvenlik meselesidir.