İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2024'te en az bin 897 işçinin iş cinayetlerinde can verdiğini açıkladı. Bu rakam, günde en az 5 işçinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu.
Ekonomik krizin de iş cinayetlerinin artışına neden olduğunu vurgulayan gazeteci Güçlü Özgan, şunları aktardı:
“İSİG Meclisi 2024 iş cinayeti verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlar toplu iş cinayetleri olarak da tanımlanabilir. Geçtiğimiz yıl 13 Şubat’ta İliç’te Anagold Madencilik’e ait altın madenindeki toprak kaymasıyla 9 işçi hayatını kaybetmişti. Yine 2 Nisan’da İstanbul’da Beşiktaş’ta gece kulübündeki bir yangında 29 işçi zehirlenerek hayatını kaybetmişti. Bu veriler ağırlıklı olarak medyaya yansıyan veriler. Hayatını kaybeden işçilerin 106’sı kadın, bin 791’i erkeklerden oluşuyor. İş cinayetlerinin yoğunlaştığı 3 iş kolu ise inşaat tarım ve taşımacılık. Uzun çalışma saatleri, sigortasız çalışma, yoğun çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu iş kollarında ağırlıklı olarak iş cinayetleri yoğunlaşıyor. Deprem bölgesinde 106 inşaat işçisinin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Her 5 ölümden biri deprem bölgesindeki inşaat çalışmaları sırasında gerçekleşmiş maalesef. Yine rapora göre Türkiye’de sanayi sektöründe 656, inşaat sektöründe 484, hizmet sektöründe 431, tarım sektöründe 326 işçi mesleğini icra ederken hayatını kaybetti. Göçmenler de elbette bu olaydan payını alıyor. 94 göçmen işçi 2024’te hayatını kaybetti."
2024’te 71 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
“Bu ölümlerin dikkate değer bir bölümü de işçi servislerinin karıştığı trafik kazalarında meydana geliyor. Rapora göre servis kazası nedeniyle 387 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ezilme ve göçük nedeniyle 334, yüksekten düşme nedeniyle 321, kalp krizi ve beyin kanaması gibi sebeplerle de 238 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ekonomik krizle birlikte ortaya çıkan mobbing ve patronların güvenlik önlemlerini yok sayıyor olması da bu cinayetlerin en önemli nedenlerinden. Daha vahimi ise 18 yaşından küçük 71 çocuk ve genç bu cinayetlerde hayatını kaybetti. Yoksulluk, güvencesizlik, geleceksizlik kıskacı altında bu çocuklar ailelerine destek olmak için çalışmak zorunda kalıyorlar.”