‘İnsanların 30 yıl sonra olmasını bekleyebileceği işlere Elon Musk şimdiden yatırım yapıyor’
“Elon Musk fenomenini anlamak için onun gençlik dönemine dönmek gerekiyor. O dönemki dostlarına ve iş arkadaşlarına değinmemiz lazım. Donald Trump’a suikast girişimiyle başlayan siyasi macerasında da yanında aynı kişiler yer alıyor. Elon Musk, tıpkı bugünkü teknoloji dünyasının devleri gibi 1990’ların sonundan 2002’ye kadar süren DotCom çılgınlığının bir parçası oldu. İnternetin önemi anlaşılırken Amerika’da binlerce girişimci ortaya çıktı. Elon Musk da bunlardan birisi. Musk, 1990’ların sonunda PayPal’ı kurdu. Şirketi kurduğu o dönemki yakın arkadaşı Peter Thiel var, tıpkı Elon gibi yatırımcı o da. Peter Thiel’ın adını zikrettim zira bugünkü siyasi macerayla da ilgili bir isim. Bir üçlü söz konusu. Hem Donald Trump’ın Başkan Yardımcısı olacak olan J.D. Vance, hem Peter Thiel hem de Elon Musk adeta bir üçlü şeklinde yeni Amerikan hükümetinde bulunacaklar. Hükümetin teknoloji devlerinden gelen üçlüsü olacaklar. Elon Musk, 2000’lerin başında PayPal’ı sattıktan sonra SpaceX firmasını kurdu. Roket ve uzay teknolojileri şirketi bu. Daha sonra 2003 yılında elektrikli araba ve robotik şirketi Tesla’yı kuruyor. Bunlar da Elon Musk’ın kurduğu her şirket gibi döneminde fütüristik ve fantastik algılanıyor.
Bugün elektrikli arabalar iyice yaygınlaştı. Ama 2003’te neredeyse hiç yoktu. Böyle birkaç adet vardı, kimse düşünmüyordu. SpaceX de öyle. Roket teknolojileri o döneme kadar sadece devletlerin yaptığı ve özel sektörün parça imalatı dışında bulunmadığı bir sektördü. Musk bu işe de girdi. 2015’in sonunda bugün ChatGPT ile hayatımızda olan OpenAI şirketi kuruldu. Elon Musk bu şirketin de kurucularından birisiydi. Elon Musk böyle şirketler kurup, çok yüksek fiyata satıp sonra yeni bir girişime yatırıyor. Elon Musk, OpenAI’a kâr amacı gütmemesi şartıyla ortak kurucu oluyor. O dönem esas amaçları, Google’ın yapay zeka alanına yapacağı yatırıma rakip olabilmek. Google bunu ticari olarak yapacak, kapalı kaynak kullanacak ve kimse nasıl geliştirildiğini bilemeyecek. Fakat Musk, diğer kurucularla anlaşamadığı için daha sonra ayrılıyor OpenAI’dan. Çünkü diğer kurucular kâr amacı gütmeyen bir şirket olmak istemiyor. Para kazanmak istiyorlar. Bu yüzden Elon Musk ile anlaşamıyorlar. İşte Elon Musk daha sonra beyin çipi Neuralink şirketi kuruyor. Boring Company diye bir şirket kuruyor. Bunun amacı da 1000 kilometreden hızlı giden, solucan gibi yerin altından giden raylı ulaşım geliştirmek. Bunu Transatlantik hale getirmeyi hayal ediyor. Kurduğu işler hep fütüristik. İnsanların 30 yıl sonra olmasını bekleyebileceği işlere Elon Musk şimdiden yatırım yapıyor.”
‘2000’lerden sonra teknoloji devlerinin neredeyse tamamı Demokratları ve müesses nizamı desteklemeye başladı’
“DotCom çılgınlığı döneminde yani 90’lar sonunda zengin olan milyarderler esas olarak bilgisayar teknolojileri alanında zengin oldu. Bugün de bilgisayar teknolojileri revaçta ve en başta Elon Musk, gençlere yönelik mesajlar veriyor. Ayrıca kurduğu şirketlerin hepsi fütüristik işler. Peter Thiel’ın bir açıklaması vardı. Bu tür işlerle uğraşmamasını tavsiye etmiş o dönemler. Bu işler zor olduğu için para kazanılabilecek, riski daha az işlere yönelmesini tavsiye etmiş. Tabii Elon Musk bu şirketleri kurdu. Şimdi iş siyasi alana gelince şöyle oluyor: Elon Musk’ın yakın arkadaşı Peter Thiel’ın 1990’ların sonundan beri siyasi yönü var. ‘Amerika Üniversite Eğitim Sisteminde Çok Kültürlülük Miti’ adında bir kitabı var. O dönem Amerika’da medyada ve üniversitelerde başlayan neoliberal düzene eleştirel bakan bir kişi Peter Thiel. Elon Musk’ın çevresi Cumhuriyetçileri destekliyor. Fakat Musk’ın Trump suikastına kadar kesin bir siyasi açıklaması yoktu. O da diğer Amerikalı zenginler gibi hem Demokratlara hem Cumhuriyetçilere bağış yapan bir insandı. Ama hep bir ayrışması vardı. 2000’lerden sonra teknoloji devlerinin neredeyse tamamı Demokratları ve müesses nizamı desteklemeye başladı.
Fakat Elon Musk ve arkadaşı Peter Thiel, aykırı duruş sergiledi. Kaliforiya’daki Silikon Vadisi çevresinde sevilmeyen ve aykırı görülen insanlardı. Silikon Vadisi devlerinin tamamı Demokratları destekler hale gelmişti. Ve bu kişiler Amerika’nın silah sektörü, petrol, inşaat, ağır sanayi vs. zenginlerine kıyasla çok daha hızlı ve fazla zenginleşti. O dönemler 100 milyon dolarlar konuşulurken şimdi 100 milyar dolarlar ve hatta trilyon dolarlar konuşuluyor. Bu teknoloji devlerinin neredeyse tamamı Demokratları desteklediği için Cumhuriyetçiler dezavantajlı ve yalnız konuma geçti. Çünkü Amerika’da siyaset para ve bağışlar üzerinden yürüyor. Bu şirketler de Demokratları destekledi ve Cumhuriyetçiler geri kaldı. Bunun dönüm noktası tabii ki Elon Musk’ın Trump’a suikast girişimi sonrası Cumhuriyetçileri açıkça desteklemesi oldu. Peter Thiel’ın daha önceden desteklediği gibi.”