“Rejim güçleri çökmüş vaziyetteydi ve dengeler değişmeye başlamıştı. Tabii bir de Amerikan seçimleri sonrasında tüm aktörler, Trump’ın devir tesliminden sonra yapılacak paylaşım öncesi sahayı hareketlendirdiler. Öte yandan İsrail’in Hamas ve Lübnan Hizbullah’ı ile savaşı yaşandı. Tüm bunlar üst üste gelince İran ve Hizbullah güç yitirdi. Değişen dengelerden, Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) faydalandı. HTŞ uzun süredir bu konuda eğitimliydi ve çalışıyordu. Bölgede HTŞ’nin başlattığı bir saldırı var. Onlar devrim hareketi diyor. Saldırı çok hızla ilerledi. Halep’in birkaç günde el değiştirdiğini gördük. Hemen arkasından İdlib’in geri kalanını alıp güneye ilerlemeye başladılar. Hama’yı alıp Humus’a doğru ilerlemeye başladılar. Savaş korkusu var. Ekonomi bozuk. İnsanlar ölmek istemiyor. Hepsi birleşince böyle bir tablo ortaya çıktı. Humus kritik bir yer. Sahil bölgesi var. Lazkiye’de Tartus Deniz Üssü ve Hmeymim Hava Üssü var Rusların. Humus hem Lazkiye’ye, hem de Lübnan’a doğru giden yolları kontrol ediyor. Lübnan’da İsrail’in baskı altına aldığı selefi gruplar var. Onlar da devreye girerse Lübnan da karışabilir. Karmaşık bir durum var ortada.”
“Tam olarak nasıl bir sonuç bekleniyor? HTŞ, SDG /YPG ile savaşmıyor şu anda. Halep’i dondurdular. Halep’in iki mahallesinde Kürtler oturmaya devam ediyor. Fakat daha sonra ne olacağını bilemiyoruz. Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) var. SMO da şu anda Münbiç’i kuşatmış vaziyette. Orayı ele geçirmeye çalışıyor. Bu konuda SMO ile HTŞ arasında bir mutabakat var gibi gözüküyor. Birbirlerinin işlerine karışmıyorlar. Hepsinin farklı amaçları var ama rejimi devirme konusunda ortaklar. Fakat ele geçirilecek yerler ve idare konusunda fikir ayrılıkları var. Süratle ilerliyorlar bir de. Momentum sağlandığı için Suriye ordusunun herhangi bir yerde savunma için mevzi hazırlamasına izin vermeden ilerliyorlar. Bunun sonunda ne olur? Rejim değişir mi? Esad kalacak mı? Esad dışında Muhammed el-Cevlani var sadece. Colani de diyorlar. Hüseyin El-Şara gerçek adı. Suriye’nin eski Dışişleri Bakanı Tarık El-Şara vardı. Onun yeğeni olabileceği konuşuluyor.
Bunun sonucunda acaba Şam baskı altına alınacak ve Amerika’nın istekleri mi gündeme gelecek? Rusya ile ABD arasında bir anlaşma var mı? Suriye’deki Rus üslerine ne olacak? Mesela İranlı milisler, Irak-Suriye sınırına gelmiş. Ama onlara karşı İsrail hava kuvvetleri kullanılıyor. Daha kalabalık gelirlerse ABD hava kuvvetleri devreye girer. Sınırı geçtikleri anda tepelerine biniyorlar. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Acaba Amerikalılar, Şam yönetiminin tamamen yıkılmasını mı istiyorlar yoksa belli şartları kabul etmiş Beşar Esad’a anayasa mı hazırlatmak istiyorlar? Peki biz ne istiyoruz? Güney sınırımızın emniyette olmasını istiyoruz. Türkiye fiilen savaş içinde değil ama kendi eğittiği SMO’yu destekliyor. Münbiç konusu mühim. Tarihi ve stratejik bir şehir. Humus düşer mi? Şam düşmeden evvel ABD ‘Durun’ derse ne olur? Cevlani’yi durduracak tek güç ABD muhtemelen. Çünkü bu işin arkasında İngilizler ve Amerikalılar var. Daha çok İngilizler var.”