DÜNYA

Rusya Devlet Başkanı Putin: Gözümüzün önünde yepyeni bir dünya düzeni oluşuyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Valday Uluslararası Tartışma Kulübü’nün 21'incisi düzenlenen yıllık genel oturumunda konuşma yapıyor. Rus lider konuşmasına, 'Gözümüzün önünde yepyeni bir dünya düzeni oluşuyor" cümlesiyle başladı.
Sitede oku
Kremlin Basın Dairesi daha önce oturumun konusunun ‘Kalıcı Barış Hangi Temelde? 21. Yüzyılda Genel Güvenlik ve Kalkınma İçin Eşit İmkanlar’ olarak belirlendiğini açıklamıştı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Valday Uluslararası Tartışma Kulübü'nde konuşuyor.

'Gözümüzün önünde yepyeni bir dünya düzeni oluşuyor'

Rus lider konuşmasının başında yeni bir dünya düzeninin oluştuğunu belirterek, "Yeni dünyayı oluşturmada mücadele başladı, bu bir iktidar mücadelesi değil, ilkelerin çatışmasıdır" cümlesini kaydetti.
Bu yirmi yıl yalnızca tarihsel boyutlarda önemli ve zaman zaman dramatik olaylarla dolu değildi. Gözümüzün önünde, Vestfalya ya da Yalta sistemi gibi geçmişten bildiklerimize benzemeyen, tamamen yeni bir dünya düzeni oluşuyor. Yeni devletler yükseliyor. Halklar kendi çıkarlarının, öz değerlerinin, özgünlüklerinin ve kimliklerinin daha net bir şekilde farkına varıyor. Kalkınma ve adalet hedefine ulaşma konusunda giderek daha ısrarcı oluyor.

'Dünya tehlikeli bir çizgiye geldi'

Konuşmasında, "Demokrasi giderek çoğunluğun değil, azınlığın yönetimi olarak yorumlanıyor" cümlesinin altını çizen Putin, tehlikeli bir çizgiye yaklaşıldığı konusunda uyarıda bulundu.
Putin konuşmasını şu cümleler ile sürdürdü:
Tehlikeli bir çizgiye yaklaştık. Batı'nın, en büyük nükleer silah cephaneliğine sahip olan Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratmaya yönelik çağrıları, Batılı politikacıların çirkin maceracılığını gösteriyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çağdaşları ile birlikte köklü değişimlerin yaşandığı bir çağda yaşama ve en karmaşık süreçlere katılımcı olma ayrıcalığına sahip olduklarını söyledi.

'Batı kendi cezasızlığına inanıyor, bu trajediye dönüşebilir'

Rus lider, Batı'nın körü körüne kendi 'cezasızlığına' inandığını belirterek bu hususun bir trajediye dönüşebileceğini vurguladı.
Vladimir Putin konuşmasında, "Hiç kimse nükleer silahların Batı tarafından kullanılmayacağını garanti edemez" cümlesinin ise altını çizerek şu cümleleri kaydetti:
Uluslararası çatışmalar ve çarpışmalar karşılıklı yıkımı getiriyor. Sonuçta bunu yapabilecek silahlar mevcut ve sürekli geliştirilmekte, teknoloji geliştikçe yeni şekillere bürünmektedir. Ve bu tür silah sahiplerinin kulübü genişliyor. Ve hiç kimse tehditlerin çığ gibi artması, hukuki ve ahlaki normların nihai olarak yıkılması durumunda (bu silahların) kullanılmayacağını garanti etmez.
Putin açıklamasına, "Liberal olmaya aday ülkelerde kaos ve sistemsel krizler büyüyor, bu ülkeler dünyayı bozulmaya itiyor" cümlesiyle devam etti.

'Rusya, Batı medeniyetini düşman olarak görmüyor'

"Rusya, Batı medeniyetini düşman olarak görmüyor ve 'ya biz ya onlar' konusunu dillendirmiyor" diyen Putin, Kolektif Batı'nın Rusya'yı küresel ekonomik ve politik sistemden ayırmaya çalıştığını vurguladı.
Putin konuşmasında, yeni uluslararası ortamda herhangi bir hegemonyanın söz konusu olamayacağının altını çizdi.

'Dünyanın Rusya'ya ihtiyacı var'

Konuşmasında Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların hiçbir etkisi olmadığının altını çizen Rus lider Putin, "Dünyanın Rusya'ya ihtiyacı var" dedi.
Rus lider, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının hiçbir etkisi olmadığını, dünyanın Rusya'ya ihtiyacı olduğunu, Batılı veya Amerikalı liderlerin hiçbir kararının bunu değiştiremeyeceğini ifade etti:

Ülkemize Batı tarafından uygulanan cezai önlemlerin hacminin tarihte benzeri yoktur. Rakiplerimiz, Rusya'ya ezici ve yıkıcı bir darbe vuracaklarını, bu darbeden sonra ülkenin artık toparlanamayacağını ve uluslararası ilişkilerin kilit unsurlarından biri olmaktan çıkacağını varsaydılar. Dünyanın Rusya'ya ihtiyacı var ve ne Washington’daki, ne de Brüksel'deki şeflerin kararları bunu değiştirebilecek durumda değil.

Batı liberalizminin aşırı hoşgörüsüzlüğe ve saldırganlığa dönüştüğünü vurgulayan Vladimir Putin, Rusya'nın hiç kimseye bir şeyler öğretmek veya dünya görüşünü dayatmak istemediğini dile getirdi.
Rus lider konuşmasında, dünyadaki çatışmalara değinerek bu durumun Batı'nın jeopolitik açgözlülüğünden kaynaklandığını vurguladı.

‘Yeni dünyayı oluşturmada mücadele başladı, bu bir iktidar mücadelesi değil, ilkelerin çatışmasıdır’

Rusya Devlet Başkanı Putin, yeni dünyayı oluşturma mücadelesinin başladığını belirterek şu cümleleri kaydetti:
Yeni bir dünya düzeni oluşumu için ciddi, amansız bir mücadele yaşanıyor. Her şeyden önce bunun bir güç veya jeopolitik nüfuz mücadelesi olmadığı için amansızdır. Bu, bir sonraki tarihsel aşamada ülkeler ve halklar arasındaki ilişkilerin üzerine inşa edileceği ilkelerin çatışmasıdır.
Putin, oluşan çok kutuplu dünyada kaybeden ülke ve halkların olmaması gerektiğini, hiç kimsenin kendini ezilmiş ve aşağılanmış hissetmemesi gerektiğini vurguladı.

'Gelişmekte olan çok kutuplu dünyada kaybeden ülkeler ve halklar olmamalı'

Bugün dünyanın herkesin herkese karşı olduğu bir çatışmanın içinde olmadığını, dünya azınlığının hakimiyetini sürdürme mücadelesi verdiğini vurgulayan Rus lider, ancak her tekelin er ya da geç sona erdiğini belirtti.
Rusya ve dünya ülkelerinin ezici çoğunluğunun geçen yüzyılın ortalarından bu yana kalkınmanın temelini oluşturan uluslararası ilerleme ruhunu ve kalıcı barış arayışını güçlendirmek için çabaladığını kaydeden Putin, “Gelişmekte olan çok kutuplu dünyada kaybeden ülkeler ve halklar olmamalı, hiç kimse kendini dışlanmış ve aşağılanmış hissetmemeli” dedi.

Putin, NATO’yu düpedüz bir anakronizm olarak nitelendirdi

Rus lider, “Avrupa şimdi kendi tüzük belgelerini ihlal ederek yaklaşımlarını dünyanın diğer bölgelerine genişletmeye çalışıyor. Bu düpedüz bir anakronizmdir. NATO’nun, özellikle Sovyetler Birliği'nin ve Varşova Paktı'nın çöküşünden sonra, ittifakın varlığının resmi, önceden beyan edilmiş nedenini ve anlamını kaybetmiş gibi göründüğü dönemde, oynamaya devam ettiği yıkıcı rol hakkında defalarca konuşmuştuk" cümlesini kaydetti.

'NATO'nun kendi tüzüğünü ihlal ediyor'

Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO'nun kendi tüzüklerini ihlal ederek yaklaşımlarını dünyanın diğer alanlarına yaymaya çalıştığını söyledi.
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:

Bugün dünyada sözde zorunlu kurallar, katı ideolojik dogmalar ve klişelerle bir arada tutulan tek bir blok kaldı: O da Avrupa'nın doğusuna doğru genişlemesini durdurmadan, kendi tüzüklerini ihlal ederek yaklaşımlarını dünyanın diğer bölgelerine yaymaya çalışan NATO. Günümüzdeki yaşanan tüm şiddetli çatışmalarından önce bile birçok Avrupalı lider bana “Neden bizi seninle korkutuyorlar? Korkmuyoruz, herhangi bir tehdit görmüyoruz” diyorlardı. Bu doğrudan yapılan bir konuşma. ABD'nin bunu çok iyi anladığını düşünüyorum. Bunu hissettiler!

Zaten kendileri de NATO'yu ikincil bir örgüt olarak görüyorlar. İnanın bana, ne söylediğimi biliyorum. Ama yine de oradaki uzmanlar NATO'nun gerekli olduğunu anladılar. Peki değeri, çekiciliği nasıl korunacak? Korku salmak gerekiyor. Rusya ve Avrupa'yı, özellikle de Rusya ile Almanya ve Fransa'yı birbirinden ayırmak gerekiyor. Çatışma. Böylece Ukrayna'daki darbeye ve Donbass'ın güneydoğusundaki çatışmaya vardırdılar. Bizi basitçe misilleme yapmaya zorladılar.

'Rusya dünya hakimiyeti peşinde koşanları durdurmaya devam edecek'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın dünyaya hakim olmak isteyenleri defalarca durdurduğunu ve durdurmaya da devam edeceğini belirterek Rusya'yı kötüleyenlerin, dünyanın Rusya olmadan daha iyi hale gelmeyeceğini anlamaları gerektiğini belirtti.
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
Yine bazı insanlar Rusya'sız dünyanın daha iyi olacağı fikrine sahip. O zamanlar Rusya'yı bitirmeye, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra kalan her şeyi mahvetmeye çalıştılar ve şimdi de öyle görünüyor ki, birileri de bunun hayalini kurarak dünyanın daha itaatkar olacağını ve daha iyi yönetileceğini düşünüyor. Ancak Rusya, kim yaparsa yapsın, dünyaya hakim olmak isteyenleri defalarca durdurdu ve bunu yapmaya da devam edecek. Ve dünya Rusya olmada daha iyi hale gelmeyecek. Bunu yapmaya çalışanlar eninde sonunda bunun daha da zorlaşacağının farkına varmalı.

'Günümüz dünyasında en zararlı şey kibirdir ve bu Rusya'nın sahip olduğu bir özellik değil'

Bugün gelişmiş ülkelerin giderek kontrol edilemez hale gelen bir göç akınıyla karşı karşıya olduğunu ve bunun da yabancı düşmanlığında artışa neden olduğunu belirten Putin, üstelik ekonomiyi bir silah olarak kullanma girişimlerinin her şeyden önce en savunmasız insanları ve ülkeleri vurduğuna dikkat çekerek “Dünya sahnesinde, ‘altın milyar’ ile insanlığın geri kalanı arasındaki gelişmişlik düzeyindeki uçurum, yalnızca siyasi çelişkilerin büyümesiyle değil, her şeyden önce göç sorununun derinleşmesiyle de ilgilidir” dedi.
Rus lider, genel olarak dünyanın ekonomi ve güvenlik politikasının neo-sömürgeci olmaya devam ettiğini, ancak tüm dünya ülkelerinin kendi vizyonlarına ve kendi politikalarına sahip olma hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, “Günümüz dünyasında en zararlı şey kibirdir ve bu Rusya'nın sahip olduğu bir özellik değil” dedi.
Putin, Rusya'nın hiçbir zaman güç kullanımını başlatan taraf olmadığını ancak aynı zamanda kendisini korumak için her türlü tedbiri alacağını kaydetti.
Rus lider "Bunu ancak rakibin agresif davrandığı ve hiçbir argümanı kesinlikle kabul etmediği açıkça ortaya çıktığında yapmak zorunda kalıyoruz" dedi.

'NATO üyeleri arasında bile BRICS ile yakın çalışmaya ilgi duyan ülkeler var'

Putin, bu yıl BRICS’e Rusya'nın başkanlık ettiğini hatırlatarak, bu birliğin yeni uluslararası ortamda yapıcı işbirliğinin güzel bir örneğini sunduğunu ve NATO üyeleri arasında bile BRICS ile yakın çalışmaya ilgi duyan ülkeler olduğunu belirterek "BRICS'in herkese yeni uluslararası ortamda gerçek anlamda yapıcı işbirliğinin iyi bir örneğini sunduğundan eminiz" dedi.

'Nükleer silahlar insanlık için büyük tehdit oluşturuyor'

Nükleer silahların insanlık için büyük tehditler oluşturduğunu belirten Putin, “Atom enerjisinin barışçıl kullanımının yanı sıra, aynı zamanda insanlık için büyük tehdit oluşturan nükleer silahlar da bulunuyor” dedi.
Barışçıl atomun yaşamın farklı alanlarındaki rolünün özellikle iklim değişikliği nedeniyle artacağını kaydeden Rus lider, “Barışçıl atomun, nükleer enerjinin tıpta, tarımda, ulaşımda kullanımı çok büyük, çok önemli bir rol oynuyor ve özellikle iklim değişikliği sorunları göz önüne alındığında bu rolü daha da artacaktır” dedi.

'Trump'ın Ukrayna konusunda söylediklerinin dikkati hak ettiğini düşünüyorum'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri başkanı seçilmesinden dolayı Donald Trump'ı kutladığını belirterek seçimlerini kazanan Trump'ın Ukrayna kriziyle ilgili açıklamalarının dikkate değer olduğunu söyledi.
Putin bu hususa ilişkin, "Trump'ın Rusya ile ilişkileri düzeltme ve Ukrayna krizinin çözümüne katkıda bulunma arzusu hakkında söylediklerinin en azından dikkati hak ettiğini düşünüyorum" cümlesini kaydetti.
Putin, ABD başkanlık seçimlerinin galibi Trump'ın suikast girişimi sırasındaki davranışlarından etkilendiğini belirterek “Hayatına kastedildiği andaki davranışını bilmiyorum ama bundan etkilendim. Cesur bir adam olduğu ortaya çıktı" dedi.

'Trump ile temasa hazırım'

Putin yaptığı açıklamada, istekli tüm ülke liderleriyle temasları sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.
Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü Geliştirme ve Destekleme Vakfı'nın Bilimsel Çalışmalar Direktörü Fyodor Lukyanov, kendisine yönelttiği “Trump'la liderlik etmeye hazır olduğunuzu mu söylüyorsunuz?” sorusuna, "Hazırım" yanıtını verdi.
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
Trump'ı aramanın benim açımdan utanç verici olduğunu düşünmüyorum ancak bunu yapmıyorum. Zira Batılı devletlerin liderleri bir aşamadan beri neredeyse her hafta beni arıyorlardı ve sonra aniden durdular. Aramak istemiyorlar, aramak zorunda da değiller. Gördüğünüz gibi, canlı ve iyiyiz, gelişiyoruz, ilerliyoruz. Eğer onlardan birileri temasları yeniden başlatmak isterse, her zaman söyledim ve tekrar söylemek istiyorum: Buna karşı hiçbir önyargımız yok.

'Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma ABD’yi güçlendirdi'

Putin, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın ABD'nin Avrupa ülkeleri nezdindeki öncü rolünü güçlendirmesine olanak sağladığını belirtti.
Putin, “Maalesef bizim de katılımcısı olduğumuz bu çatışma, ABD’nin Avrupa ülkeleri nezdindeki öncü rolünü güçlendirmesini sağladı. Avrupa ülkelerinin bir tür yarı-sömürge olduğu ortaya çıktı. Doğrusunu söylemek gerekirse, ben bile bunu beklemiyordum. Ama bu onların seçimi. Japonya'da da durum aynı. Avrupa'da daha da kötü” dedi.

'Birçok Avrupa ülkesi kendi çıkarlarına zarar verecek şekilde ABD'ye fayda sağlayan eylemlerde bulunuyor'

Putin, NATO üyesi birçok Avrupa ülkesinin kendi çıkarlarına zarar verecek şekilde Amerikan siyasetine ve ekonomisine fayda sağlayacak eylemlerde bulunduğunu söyledi.
ABD’nin işletmelerin ve farklı endüstrilerin Avrupa'dan kendi topraklarına taşınmasının koşullarını yarattığını kaydeden Putin, “ABD’de bazı eyaletlerde enerji maliyetleri Avrupa Birliği'ndekinden üç, dört hatta beş kat daha ucuz. ABD vergi sisteminde bilinçli olarak yeni kararlar alıyor, gelir vergisini düşürüyor, örneğin işletmelerin, farklı sektörler ve endüstrilerin Avrupa'dan ABD’ye taşınmasının koşullarını yaratıyor ve bazıları taşınıyor” dedi.
Putin, ABD'nin Avrupa üzerindeki kontrolünü elinde tuttuğunu ancak bunun vasal itaat sisteminin zayıflamasına yol açacağını kaydetti.
Rus lider konuşmasının bu kısmında şu cümleleri kaydetti:
Soğuk Savaş bittikten sonra blok düşüncesini, blok siyasetini aşma şansı doğdu, ama eminim ki ABD bunu istemiyordu. Avrupa üzerindeki kontrolün zayıflayacağından korkuyorlardı, bunu sürdürmek istediler ve sürdürüyorlar; güçlü kontrol. Bunun sadece bu vasal itaat sisteminin zayıflamasına yol açacağını düşünüyorum.

'Çin ile ilişkilerimiz ABD de dahil olmak üzere üçüncü ülkelere karşı değil'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın Çin ile işbirliği yaptığını ve dost olduğunu belirterek Moskova'nın kimseye karşı olmadığını söyledi.
Putin konuşmasında, “Çin ile işbirliği yapıyoruz ve dostuz, kimseye karşı değiliz. Çin ile ilişkilerimiz ABD de dahil olmak üzere üçüncü ülkelere karşı değildir. Çin ile ilişkilerimiz devletlerimizin kalkınması ve halkların güvenliği için gerekli koşulların yaratılması amacını taşımaktadır” dedi.

'ABD, Rusya ve Çin'e karşı çifte caydırıcılık politikası izliyor'

Putin, ABD'nin hem Çin'i hem de Rusya'yı kontrol altına almaya çalışan çifte bir çevreleme politikası izlediğini söyledi.
Rus lider, “Ne yazık ki ABD ikili bir çevreleme politikası izliyor, yani hem Çin'i hem de Rusya'yı kontrol altına alma girişiminde bulunuyor. Buna, özellikle de iki cephede çalışmaya neden ihtiyaç duydukları belirsiz. Aslında anlaşılabilir bir durum: Çin'in ekonomik gücünün büyümesinin kendileri için bir tehdit, hakimiyetleri için bir tehdit oluşturduğuna düşünüyorlar" dedi.

‘Avrupa, Avrasya güvenlik sisteminin ayrılmaz bir parçası olmalı’

Putin, Avrupa'nın Avrasya güvenlik sisteminin ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini belirterek, "Elbette Avrasya kıtasında bir güvenlik sistemi kurmaya çalışmalıyız. Bu çok büyük bir kıta ve elbette Avrupa bu sistemin ayrılmaz bir parçası olabilir ve bence olmalıdır" dedi.
Putin ayrıcak konuşmasında bazı ülkelerin güvenliğinin diğerlerinin güvenliğiyle çelişmemesi ve onu ihlal etmemesi gerektiğini vurguladı.

'NATO siyasi bir ittifaktan askeri bir ittifaka dönüştü'

Putin, NATO'nun siyasi bir ittifaktan askeri bir ittifaka dönüştüğünü ve Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratmaya hazırlandığını belirtti.
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
Kısa bir süre önce bana NATO'nun askeri-siyasi bir ittifak olmadığı, her şeyden önce siyasi, sonra askeri bir ittifak olduğunu söylediler. Hayır, bunun hiç de böyle olmadığını görüyoruz. Aslında ABD, hep birlikte bize stratejik bir yenilgi tattıracaklarını ilan eden NATO'nun askeri bileşenini kasıtlı olarak yeniden ön plana çıkardı.

'Uluslararası Olimpiyat Komitesi, sirk göstericilerine dönüştü'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) dış baskı altında sirk göstericilerine dönüştüğünü ve Olimpiyatları kendi elleriyle yok ettiğini söyledi.
Putin, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi dış baskılar altında bazı sirk göstericilerine dönüştü. Olimpiyat hareketini tamamen ticarileştirdiler, kendi elleriyle yok ediyorlar” dedi.

'Milyonlarca inançlı Hristiyan için rencide ediciydi'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Paris'te düzenlenen 2024 Olimpiyatlarının açılış sahnelerinin milyonlarca inançlı Hristiyan için rencide edici olduğunu söyledi.
Vladimir Putin konuşmasının bu kısmında şu cümleleri dile getirdi:
Açılışta gördüklerimize gelince dürüst olmak gerekirse, ilk başta izlemedim bile ancak daha sonra orada bir şeyler olduğu söylendi ve ben de baktım. Organizatörlerin neye güvendiklerini ve bunu neden yaptıklarını, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin bunu neden gözden kaçırdığını bilmiyorum. Bu kesinlikle milyonlarca inançlı Hristiyan için rencide ediciydi. Birilerine hakaret etmek, dini duygularını rencide etmek neden gerekli? Bunu yapanlar hakaret etme niyetinde olmadıklarını ve saldırgan bir şey görmediklerini söyleyeceklerdir.
Rusya Devlet Başkanı Putin, erkeklerin kadın spor müsabakalarında performans göstermesinin kadın sporunu öldürdüğünü belirterek, “Erkeklerin kadın sporlarında yarışmasına izin vermek, kusura bakmayın ama kadın sporlarını öldürmek demektir” cümlesinin altını çizdi.

'Rusya Orta Asya'da istikrarlı bir ortam istiyor'

Putin Rusya'nın Orta Asya ülkelerinin istikrarlı bir ortam ve kalkınmaya sahip olmasını istediğini belirterek bunun Rusya ile bu bölge arasındaki bağların gelişmesine engel teşkil etmediğini söyledi.
Rus lider, Orta Asya'nın çok genç devletlere ve ciddi kalkınma gerektiren ekonomilere sahip olduğunu belirterek, “Biz orada istikrarlı bir ortam ve istikrarlı bir gelişme olmasını istiyoruz. Bu bizim de çıkarımıza. Dolayısıyla orada rekabet yok, işbirliği var. Ve bu, dünyanın bu bölgesiyle geleneksel bağlarımızın gelişmesine engel teşkil etmiyor. Bu durum, dünyanın bu bölgesiyle olan geleneksel bağlarımızın gelişmesini engellemediği gibi, yüzyıllar boyunca Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Orta Asya ülkeleri, özel temaslarımızı ve özel bağlarımızı sadece hatırlamakla kalmıyor, onlara değer de veriyorlar. Bu herkesin yararına” dedi.

'Ukrayna birlikleri iki bölgede bloke edilmiş durumda'

Putin, Ukrayna birliklerinin Merkez Askeri Grubunun faaliyet alanında en az iki bölgede bloke edildiğini belirtti.
Putin, “Merkez Askeri Grubumuzun sorumluluk alanında halihazırda iki veya üç kuşatılmış bölge var. İkisi kesin, muhtemelen yakında üçüncüsü de olacak” diye konuştu.

‘Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Kursk bölgesindeki kayıpları 30 bini aştı’

Putin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Kursk bölgesindeki kayıplarının 30 bini aştığını belirterek, "Şu anda muharebe temas hattında neler olduğuna bir bakın. Ya da Kursk bölgesinde. Kursk bölgesinde Ukrayna birlikleri arasında kayıplar çok büyük. Üç aylık çatışmalarda, Kiev rejiminin geçen yılın tamamındaki kayıplardan daha fazla, 30 binin üzerinde kayıp söz konusu” dedi.

'Avrupa'da ekonomik kararlar uzman olmayan politikacılar tarafından alınıyor'

Vladimir Putin, Avrupa ülkelerinin sorunlarının, genellikle ekonomi ve finans alanında uzman olmayan politikacılar tarafından karar alınmasından kaynaklandığını vurguladı.
Putin, "Avrupa'ya gelince, sorunun kaynağı, ekonomi alanında uzman olmayan politikacılar tarafından alınan ekonomik kararlardır ki bu, ne yazık ki bu ülkeler için bir dezavantaj" dedi. Vladimir Putin bu durumun ülkelerin menfaatlerine zarar verdiğini söyledi.

'Rusya Afrika ülkeleriyle her alanda çalışacak’

Putin, Rusya'nın Afrika ülkeleriyle her alanda sistematik ve yoğun bir şekilde çalışacağını söyledi. Rus lider, “Her alanda çalışacağız. Kültür alanında da. Rusya'da Afrika halklarının kültürüne büyük bir ilgi duyuyoruz ve elbette bunun karşılıklı bir ilgi olduğunu söylemeliyim. Bu alanda sıkı, sorumlu ve sistematik bir şekilde çalışacağız” dedi.

'Avrupa'da ulusal yönelimli siyasi güçler büyüyecek'

Avrupa'daki ulusal yönelimli siyasi güçlerin toplumun iç gelişim yasaları nedeniyle büyüyeceğini belirten Putin, “Biliyorsunuz, şu ya da bu ülkede olan tüm süreçler, ülke içinde gerçekleşir. Bu şekilde gerçekleşmeye devam edecek. Ve işte bu ulusal yönelimli siyasi güçler büyüyecek. Avrupa'da bizim gibi düşünen insanlara bir şeyler söylemek istediğim için değil, ki böyle düşünen pek çok insan var ve Amerika'da da böyle düşünen pek çok insan var. Bu, toplumun iç gelişim yasaları tarafından dikte edildiği için. Bu gelecekteki değişimin en güçlü temelidir” diye konuştu.

'Rekabette yasadışı araçların kullanılması Batı'ya zarar veriyor'

Vladimir Putin, Batı'nın yasadışı araçları bir rekabet mücadelesi olarak kullanmanın kötü olduğunu ve kendilerine zarar vereceğini anlaması gerektiğini söyledi. Rus lider, “Önemli olan, uluslararası iletişimin tüm katılımcıları arasında geliştirilen ve üzerinde mutabık kalınmış kuralların üzerinde anlaşmaya varılması ve birileri tarafından kendi iyiliği ve çıkarları doğrultusunda kullanmaması, böylece bunlara uyulması ve gayri meşru olarak adlandırdığımız kısıtlamaların, yaptırımların, benimsenmemesi ve rekabetçi mücadele aracı olarak kullanılmamasıdır” dedi.

'Rusya'nın Ortadoğu sorununu çözecek fikirleri var'

Rusya'nın Ortadoğu ihtilafını çözmeye yönelik kendi fikirleri olduğunu ve tünelin sonunda ışığın görünebileceğini söyleyen Putin, “Bu konuda kendi değerlendirmelerimiz var. Genel olarak tünelin sonunda ışık görünebilir” dedi.
DÜNYA
Putin: Olası nükleer saldırıya vereceğimiz yanıt, saldıran taraf için hoş olmayacak
Yorum yaz