SEYİR HALİ

Kekemelik erkekler arasında daha yaygın

Ali Çağatay, Seyir Hali programında kekemeliğe dair değerlendirmede bulundu ve kekemeliğin erkeklerde daha yaygın görüldüğünü söyledi.
Sitede oku
Ali Çağatay, Radyo Sputnik’te yayınlanan Seyir Hali programında müzisyen John Paul Larkin’in parçalarını değerlendirdi.
Larkin’in kekeme olduğunu söyleyen Çağatay, kekemelik hakkında kısa bir değerlendirmede bulundu:
Kekemelik daha çok çocukluk yaşlarında ortaya çıkıyor. Sessiz duraksamalar, bloklar biçiminde olabiliyor. Her dört erkeğe karşılık bir kadının kekeme olduğu biliniyor. Kadınlarda daha az görülebiliyor. Çocuklarda, yetişkinlere oranla daha fazla. Okul öncesi çağındaki çocukların yüzde 5’inin kekeme olduğu tahmin ediliyor. Yetişkinlerde bu oran yaklaşık binde 73 kadar. Erkeklerde oran yüzde 80, kadınlarda ise yüzde 20. Çok açık bir şekilde kekemeliğin aslında bir erkek hastalığı olduğunu söyleyebiliriz.

Kekemelik nedir?

Kekemelik çocuklukta başlayan normal akıcılık ve konuşma akışıyla ilgili sık ve önemli problemleri içeren bir konuşma bozukluğudur. Kekemelik sorunu olan bireyler ne söylemek istediklerini bilirler, ancak söylemekte zorluk çekerler. Örneğin bir kelimeyi, heceyi, ünsüz veya ünlü sesi tekrarlayabilir, uzatabilirler veya konuşma sırasında duraklayabilirler.

Kekemelik neden olur?

Kekemeliğin sebepleri henüz tam olarak saptanabilmiş değil fakat kekemeliğin muhtemel nedenleri arasında dil gelişiminin tamamlanmamış olması, konuşma kaslarında koordinasyon bozuklukları ve nefes problemleri yer alır. Bunların yanı sıra kekemeliğin psikolojik nedenlerden kaynaklandığına da ihtimal verilmektedir. Kimi kekemelik problemlerinin genetik olabileceği de düşünülür.
Yorum yaz