İsrail’in Lübnan’a saldırısının ardından İran İsrail'i hedef almış ve 200 füze fırlatmıştı.
İsrail Tahran'ın füze saldırısına karşılık olarak İran'ın nükleer tesislerine bir saldırı düzenlenmesi ihtimalini göz ardı etmemiş ve İsrail Savunma Bakanı Gallant 'her şeyin masada olduğunu' dile getirmişti.
Söz konusu bu açıklama İsrail'in İran'a vereceği karşılığın büyüklüğüne ve seçeneklerine ilişkin pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.
Aydınlık Gazetesi Tahran Muhabiri Gürkan Demir de tüm bu gelişmelerin İran’daki yankılarını Radyo Sputnik’te anlattı. Demir, şunları söyledi:
‘İran en hızlı karşılık için hazırlık yapıyor’
“İran İsrail’in karşılık vermemesi için caydırıcılık operasyonunu askeri olarak yaptı. Şimdilerde ise bunun diplomatik ayağı ile meşgul. Özellikle Körfez ülkeleri ile yürütülen diplomatik faaliyet, Avrupa ülkeleri ile yürütülen diplomatik faaliyet içinde. Tahran, İsrail’in İran’a karşı yeni bir saldırı yapmamasına yönelik çalışma yapıyor. Çünkü Tahran geniş kapsamlı, bölgesel bir savaş istemediğini defalarca kayda geçirdi. Ama İsrail İran’ı kışkırtan, İran’ın sinir uçlarıyla oynayan bir yöntem izledi. Bunu devam ettirirse İran artık stratejik sabır diye bugüne kadar ortaya koyduğu politikayı da terk ederek hareket edeceğini gösteriyor. Özellikle de İsrail’in olası bir saldırısının yapıldığı andan itibaren İran hızlı bir şekilde karşılık vermek üzere hazırlıklarını yapıyor. Hem hava savunma sistemleri açısından hem füzeleri açısından böyle bir hazırlık yapıyor.”
‘10 farklı senaryo üzerinde çalışılıyor’
“İsrail’in nükleer tesisler veya petrol rafinerilerine yönelik olası saldırısına karşı İran’ın İsrail içerisinde 32 nokta belirlediği ve bunların da hayata geçmesi için 10 farklı senaryonun üzerinde çalıştığı belirtiliyor. İsrail’in olası saldırısına karşı bir ay, bir buçuk ay beklemeden hızlı bir şekilde yanıt vermek üzere savunmasını inşa eden bir modda İran. Bugüne kadar İsrail’in İran’a doğruda bir saldırı düzenlediğine şahit olmadık. Ya bir suikaste girişti ya sahadaki terör örgütlerinin İran içerisinde bir dizi eylem yapmasının önünü açtı ya da İran’ın bazı stratejik savunma tesislerine yönelik sabotaj girişimleri oldu. Yeni süreçte bu saydığım 3 maddeden birisinin olma ihtimali daha güçlü duruyor gibi.”
‘İran’da hayat olağan akışında’
“İsmail Haniye suikasti sonrası İsraillilerin hemen hemen her geceyi sığınaklarda geçirdiğine şahit olduk. Bu süreçte ise İran’ın Gerçek Vaat 2 operasyonu sonrası İran halkının kitlesel halde gösteriler düzenlediğini, havai fişekler patlattığını, araç konvoyları düzenlediğine şahit oluyoruz. Günlük hayat İran halkı açısından sürüyor. Bu süreçte sadece Tahran’ı değil 4 farklı şehri daha gördüm, oralarda da Tahran’da olduğu gibi benzer bir tabloyu görmek söz konusu.”